Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Kétharmados részvétel az olasz választások első napján

2006.04.10. 03:07
A választópolgárok mintegy kétharmada járult az urnák elé a parlamenti választások első napján, vasárnap Olaszországban. A képviselőházi és szenátusi választásokon a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldali Szabadság Háza (Cdl) és a Romano Prodi volt kormányfő, egykori EU-bizottsági elnök fémjelezte baloldali Unió között dől el az ország vezetésének sorsa a következő öt évre.

A két napra, vasárnapra és hétfőre kitűzött választások első napján a mintegy 47 millió bejegyzett választópolgár 66,5 százaléka járult az urnák elé az olasz belügyminisztérium adatai szerint. A részvételi arányt sokan a választás kimenetelét meghatározó körülmények egyikének tekintik.

Berlusconi korábban biztosra vette győzelmét, ha a részvételi arány meghaladja a 80 százalékot, ahogyan az az 1996-os és a 2001-es választások esetében is történt.

Délen sokkal kevesebben szavaztak


Nézze meg képeinket!

A részvételi adatok régiónként eltérő képet mutattak: a déli országrészben a választópolgárok 59,6 százaléka járult az urnák elé az első napon, szemben a közép-olaszországi 69,2 százalékos és az észak-olaszországi 71,5 százalékos részvételi aránnyal. Rómában és a fővárost övező térségben nagyon magas volt a részvétel, egyes szavazókörökben a polgárok még az esti urnazárás előtt öt perccel is voksoltak.

A Prodi vezette baloldali Unió derűlátónak tűnt a voksolás első napja után. "Nagyon jó jelzéseket kaptunk" - mondta az Unió egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője. Az olasz ellenzék vasárnap sorozatos kampánycsendsértéssel vádolta a kormánypártokat.

Alfonso Pecoraro Scanio, az olasz Zöldek elnöke a médiaegyenlőséget és a magánszféra sérthetetlenségét garantáló hatóságok azonnali közbelépését követelte, miután a párt "SOS tiszta szavazás" nevű megfigyelő központjába egymás után érkeznek a panaszok, melyek szerint továbbra is folyamatosan érkeznek a mobiltelefonok hangpostáira Silvio Berlusconi üzenetei: ezekben a kormányfő elmagyarázza programját.

A maffia is próbálkozott?

A hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki saját szavazócéduláját lefényképezte, mielőtt azt az urnába dobta volna - közölték olasz sajtóforrások. Az eset a dél-olaszországi Campania régióban lévő Casertában történt, ahol jelentős befolyása van a Camorra maffiaszervezetnek.

A kisvállalkozót a választási biztosok látták, amint lefotózza a kitöltött cédulát. (Ezzel alighanem a bűnözők előtt akarta igazolni, hogy kire adta a voksát.) A választási biztosok azonnal értesítették a Digost, az olasz terroristaelhárító szolgálatot. A maffia Dél-Olaszországban irányítani igyekszik a politikai életet is. A parlamenti választások hétfő reggel folytatódnak Olaszországban.