Ervin
14 °C
22 °C

Az olasz kampányban is feltűnt a terrorveszély

2006.04.06. 14:30
Milánóban és Bolognában készülő terrortámadásokat akadályoztak meg az olasz hatóságok, jelentette be három nappal a választások előtt az olasz belügyminiszter. A koalíció bukásra áll, Pisanu belügyminiszter pedig egy kampánygyűlést választott bejelentése helyszínéül. Ráadásul a belügyminisztérium nem mindenben erősítette meg a miniszter állításait.

Terrorcselekményeket akadályoztak meg országszerte az olasz hatóságok, jelentette be három nappal az olaszországi parlamenti választások előtt Giuseppe Pisanu, a bukásra álló kormánykoalíció belügyminisztere. Pisanu egy választási gyűlésen jelentette be, hogy "külföldi terroristák" merényletekre készültek a bolognai bazilika és a milánói metró ellen.

A politológiai alapbölcsesség szerint a válsághelyzetek alapvetően a hatalmon levőknek kedveznek.

Marokkói fogás lehet az olasz híresztelés alapja

A bolognai bazilika egyik, XV. századi freskóján Mohamedet a pokolban ábrázolják, így a templom kiemelten veszélyeztetett épületnek számít a tavaly összel kirobbant, idén februárban teljesen elfajult karikatúravita óta.

Pisanu szerint az összeesküvésben heten vettek részt, közülük hármat kiutasítottak Olaszországból, kettőt letartóztattak, egyet felügyelet alá helyeztek, egy pedig szökésben van. A belügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg ez utóbbi részleteket.

A marokkói rendőrség kedden jelentette be, hogy márciusban letartóztattak kilenc személyt, aki "terrorcselekményekre készült Párizsban és Bolognában". A párizsi metró egyik vonala, egy bevásárlóközpont és a francia kémelhárítás (DST) párizsi székháza szerepelt a terrorcsoport célpontjai között. A gyanúsítottakat Marokkóban, és nem Olaszországban fogták el.

Magyarországon a választások előtt két héttel jelent meg a sajtóban, hogy szlovák alvilági csoportok merényletekkel próbálják megzavarni a magyarországi választásokat. A terrorveszélyt bejelentő magyar kormány végül múlt pénteken visszakozott, bár a titkosszolgálatok szerint a megelőzésben nagy szerepe volt a veszély nyilvánosságra hozatalának.

Berlusconi paranoiás rohama

Berlusconi is támadásokkal élezte tovább a kampányt. Csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatót tartott hivatalában, amin a megbuktatására szőtt összeesküvéssel vádolta az olasz igazságszolgáltatást és a sajtót. A bírák és az ügyészek hibája az lehetett, hogy bár Berlusconi több törvényt is átvert a parlamenten, amik alapján az ellene felhozott vádak nagy része elévült, az ügyészség újabb és újabb korrupciós ügyeket halászott elő a múltjából.

Berlusconi szerint ő "fáradhatatlanul dolgozik az olaszok üdvén", de az igazságszolgáltatás "politikai okokból hajszát indított ellene, hogy megakadályozzák választási győzelmét. A milánói ügyészek a múlt hónapban jelezték, hogy pert indítanak a kormányfő ellen egy tanú megvesztegetése miatt. A vád szerint a kormányfő 600 000 dollárral vesztegette meg David Mills brit ügyvédet, Tessa Jowell brit oktatásügyi miniszter férjét, hogy javára tanúskodjon egy perben.

Kirohanása után nem sokkal Berlusconi ENSZ-megfigyelőket követelt a választásokra, mert csalásoktól tart. A szavazást az ellenőrzése alatt álló belügyminisztérium bonyolítja.

Nem jósolnak neki nagy jövőt

Berlusconi nagyon le van maradva a választások előtt a közvélemény-kutatások szerint. Romano Prodi hetek óta öt százalékponttal vezet előtte, a stabil, a statisztikai hibahatáron felüli vezetés a fogadóirodák oddszain is meglátszik. A bukmékerek Prodi győzelmét 1,25-ös, Berlusconiét 3,75-ös oddsszal adják.

Berlusconi a tévévitákban is leszerepelt. Bár a médiamágnás kormányfő nagyobb médiasztár baloldali riválisánál, az első miniszterelnök-jelölti vitában Prodi magabiztosan jobb volt nála, a második vitát is csak azért adták döntetlenre az elemzők, mert Berlusconi váratlanul adócsökkentést jelentett be. Igaz, ez utóbbi lépéséért még koalíciós társai és az ingatlanadó eltörlésével komoly bajba kerülő önkormányzatok is bírálták.