Benedek
-5 °C
5 °C

Kövér reméli, hogy vaklárma volt a terrorfenyegetés

2006.03.31. 17:50
"Kik, hol, mikor, kik ellen, miért, kinek a megbízásából" akarnának robbantani, Kövér László szerint a nemzetbiztonsági bizottság tagjai nem kaptak újabb információkat ezekre a kérdésekre. A testület pénteken egy közel négy órásra nyúlt meghallgatáson kért beszámolót az NBH, az ORFK a határőrség és a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkártól. Az elnök aggályai ellenére a bizottság 6:4 arányban elfogadta a beszámolókat.

A nemzetbiztonsági bizottság ülése után sem tudunk többet az esetleges terrorfenyegetettségről, mint a közvélemény, mondta a testület pénteki zárt ülését követően Kövér László, a bizottság fideszes elnöke.

Kövér kérdései

Kövér mintegy másfél órával a bizottság ülése után úgy fogalmazott, hogy a beszámolók után sincs egyértelmű válasz arra, kik, hol, mikor, kik ellen, miért, kinek a megbízásából akartak robbantani, illetve megalapozottak voltak-e egyáltalán a fenyegetettségre vonatkozó információk. Az ellenzéki politikus bízik abban, hogy csak vaklárma volt a terrorfenyegetésről szóló hír. Kövér értehetetlennek nevezte, hogy a partnerszolgálattól március 22-én érkezett információról, amely arra vonatkozott, hogy külföldi bűnözői csoportok magyarországi akciókat akarnak végrehajtani választási nagygyűléseken, miért csak 27-én értesítették az országos rendőrfőkapitányt, és miért csak 29-én hívták össze a terroristaellenes koordinációs bizottságot.

Nincs jelzés a hétvégére

A maratoni zárt ülés után Tóth András titkosszolgálati államtitkár arról beszélt, hogy az érintett rendvédelmi szervek vezetői beszámoltak a testületnek a robbantásos merényletek előkészítéséről szóló információkkal kapcsolatban végzett tevékenységükről. Tóth szerint a beszámoló alapján kiderült, "olyan jelzés nem áll rendelkezésre", amelyek alapján a hétvégi politikai rendezvényeket veszély fenyegetné, sőt a kampány későbbi eseményein nincs terrorfenyegetés. Tóth szerint volt ugyan vita az ülésen, de a lényeg, hogy kijelenthető, a partnerszolgálatoktól kapott jelzésekben szereplő veszély nem áll fenn.

Az ülésről távozó Tóth Károly arról tájékoztatta a sajtót, hogy bizottság 6:4 arányban elfogadta a beszámolót.

Politikai forgalomkorlátozás a fővárosban
A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és üzemeltetőket, hogy az április 1-2.-i politikai rendezvények miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek életbe a főváros területén. Szombaton ilos megállni és várakozni többek között az Andrássy út mindkét oldali szervizútján az Oktogon és a Dózsa György út között, a Kodály köröndön, a Felvonulási téren a Hősök tere és a Damjanich utca között. Vasárnap a Kossuth téren körben, az Alkotmány utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között. A minden részletre kiterjedő listát a rendőrség honlapján lehet megtalálni. A forgalomkorlátozások miatt a tömegközlekedési járművek útvonalai is módosulnak, melyről a BKV ZRt. oldalán lehet részletes információkat találni.