Benedek
-4 °C
5 °C

Orbán az MSZP nagygyűlését tolná el

2006.03.20. 18:35
Nem változtatja meg a Kossuth tére tervezett nagygyűlése időpontját a Fidesz, mert Orbán szerint békében is megférnek egymással a pártok. Mindenesetre arra kéri az MSZP-t, hogy a saját rendezvényüket inkább délelőtt tartsák.

Gyurcsány Ferencnek címzett levélben válaszolt Hiller Istvánnak Orbán Viktor. Az MSZP elnöke arra kérte Orbánt, hogy pártja ne tartsa meg vasárnap bejelentett, április 2-ra tervezett tömeggyűlését a Kossuth Téren. A szocialisták szombaton ugyanarra a napra hirdettek tömegrendezvényt, és Hiller szerint a két egyidejű esemény csak az érzelmek fölös felkorbácsolásához vezetne.

Orbán levelében üdvözölte, hogy immár az MSZP is utcai tömegrendezvényként értékeli a demokráciát. "Pozitívumként értékeljük, hogy Ön és pártja immár osztja a mi álláspontunkat, mely szerint a politikának az emberek között van a helye, s az embereket be kell vonni a közéletbe" - írta levelében, amiben arra kérte Gyurcsányt, hogy április 2-át - a fideszes nyelvben a Szolidarítás napját - tegyék "az egész nemzet ünnepévé". Szerinte mindenki békésen véleményt nyilváníthat.

Levele végén Orbán a kezdeményezést magához regadva az időpontváltoztatást kezdeményező MSZP-t kéri arra, hogy saját rendezvényét inkább délelőtt tartsa meg, mivel a Fidesz délután 2-kor rendezi saját tömeggyűlését a Kossuth téren, ahol az Index értesülései szerint akár tankokkal is szemben találhatják magukat a jobboldali szimpatizánsok. A téren forgatják ugyanis Andy Vajna 1956-os tematikájú filmjének külső jeleneteit, emiatt a gilmesek a teret hosszabb ídőre lefoglalták. A film sajtósa szerint ugyanakkor vasárnaponként, így április 2-án sem forgatnak.