Szerdán lemond az olasz kormány?

2000.04.18. 19:23
Massimo D'Alema olasz kormányfő szerdán bejelenti lemondását a parlamentnek - adta hírül kedden a CNN és a Reuters hírügynökség. A hírforrások egyaránt azzal magyarázzák D'Alema várható bejelentését, hogy a miniszterelnök által vezetett balközép koalíció megalázó vereséget szenvedett a hétvégi olasz regionális választásokon. D'Alema fő ellenfele, a jobboldali Silvio Berlusconi viszont alighanem hiába bizakodik az időközi választások kiírásában.

Ciampi köztársasági elnök D'Alema miniszterelnökkel
Nem fogadta el a lemondást
Az olasz parlament alsóházából származó értesülések szerint a miniszterelnök beszédét nem követi majd szavazás, így biztosra vehető, hogy lemond Itália első ex-kommunista kormányfője.

Ha D'Alema mégsem mondana le, akkor egy bizalmatlansági indítvánnyal próbálhatja meg megerősíteni pozícióit. Erre ösztökélte őt a köztársasági elnök, Carlo Azeglio Ciampi is, aki hétfőn nem fogadta el a kormányfő lemondását, viszont a parlament elé utalta az ügyet, ahol azonban nem sok esélye lenne a jelenlegi kabinet irányítójának.

Egyesek szerint D'Alema immár kihasználta az összes rendelkezésére álló lehetőséget, s nincs már esélye arra, hogy maga mögött sorakoztassa fel akár a koalíciós, akár más erőket. A nagy taktikusként ismert miniszterelnök - úgy tűnik - a stratégiai kérdéseken bukik meg: nem sikerült egyetlen valamirevaló reformot sem megvalósítania Olaszországban.

D'Alema két évvel ezelőtt Romano Prodit ütötte ki a nyeregből, és avanzsált kormányfővé. Prodi - aki időközben az Európai Unió brüsszeli bizottságának vezetője lett - számos létfontosságú törvényjavaslatot vitt át a parlamenten, ami az óvatos D'Alemának nem sikerült.

Most úgy tűnik, hogy az ex-kommunisták sem bíznak saját miniszterelnökükben, és megkezdődött saját pártjában is az 51 éves D'Alema utódjának keresése, aki folytatni tudja majd a koalíciós kormányzást a következő - 2001 áprilisában esedékes - választásokig.

Ha mégsem sikerülne pártpolitikai megoldást találni, Ciampi államfő még mindig kinevezhet egy technokratákból álló kormányt, amely a következő választásokig maradna hivatalban. Erre megfigyelők azért látnak esélyt, mert Ciampi el akarja kerülni a parlament feloszlatását. Ha ugyanis ez bekövetkezne, akkor elmaradna a május 21-ére tervezett, kulcsfontosságú népszavazás a választási reformról.

Május 21-én az olaszoknak arról kellene dönteniük, hogy megerősítik-e a ,,hibrid" választási rendszert, amely a jelenlegi proprocionális (pártlistás) szavazással szemben az egyéni körzetekben elnyert mandátumok révén szilárdítaná meg a mindenkori kormány pozícióit.

Az időközi választások kiírása elsősorban a jobboldali koalíciónak, Silvio Berlusconi médiamágnásnak állna érdekében. Berlusconi, akit első fokon már több bíróság is elítélt különböző gazdasági szabálytalanságok miatt, egy rendkívül heves, a személyeskedéstől és egymás gyalázásától sem mentes kampányban nyerte meg a mostani regionális választásokat.

Berlusconi kezében roppant jelentőségre tett szert a média, amelyet a milánói üzletember ügyesen használt fel a kampány során. A sajtócézár szövetségese a legutóbbi választásokon egyébként Umberto Bossi volt, aki a Lega Nord élén állva néhány évvel ezelőtt éppen Berlusconi kormányát buktatta meg.

Úgy tűnik, a Lega Nord vezetőjének teljesen mindegy, hogy melyik oldalon politizál, a legfontosabb számára, hogy ne legyen stabil kormánya Itáliának. Bossi korábban a Padánia néven kikiáltandó észak-olasz köztársaság mellett kampányolt, ma azonban ,,mindössze" autonómiát követel a gazdaságilag fejlettebb északi tartományoknak.

A Lega Nord segítsége óriási jelentőségű volt Berlusconiék számára, hiszen a gazdag észak-olasz tartományokban - Piemont (székhelye: Torino), Lombardia (székhelye: Milánó), Liguria (székhelye: Genova) és Veneto (székhelye: Velence) - győzelmet arattak. Ugyancsak sikerült megszerezniük a Róma központú Lazio tartomány elnökségét is, ami jelzi, nem csak északon elégedetlenek a jelenleg kormányzó balközép koalícióval.

A balközép - amely ex-kommunistákból, ex-kereszténydemokratákból, zöldekből és többek között mérsékelt marxistákból áll - négy éve kormányozza Olaszországot. Ha lemond a kormány, átmenetileg a jelenlegi kincstárügyi miniszter, Giuliano Amato vagy a külügyminiszter, Lamberto Dini foglalhatja el a miniszterelnöki posztot, de számos más név is felvetődött a jelöltségre.

Ha technokrata kormányfőt kérne fel az államfő, akkor az olasz média szerint Antonio Fazio, a jegybank elnöke lenne a legesélyesebb a posztra.  • Tippek
  • Csok