Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Szükségállapot Olaszországban

2000.10.18. 16:31
Szükségállapotot vezettek be szerdán Olaszországban, miután a több napja tartó esőzések 19 áldozatot követeltek, több tízezer embert pedig kilakoltattak a hatóságok. Svájcban tovább kutatnak a tíz eltűnt személy után.
Észak-Olaszországban ötven éve nem látott árvíz pusztít. A Pó és a Ticino folyók jelentik a legnagyobb veszélyt: az árhullám rekordmagasságban kedden tetőzött, dél felé halad, a folyó mentén található falvakból kitelepítették az embereket. A tengerszint alatt lévő települések lakóit is ideiglenes szállásokra vitték, a hatóságok intézkedései 38 ezer embert érintettek.

Tizenkilenc halott, tizenegy eltűnt

Az áradások következtében tizenkilencen haltak meg és tizenegy embert eltűntnek nyilvánítottak. Torinó városában 450 ezer ember maradt ívóvíz és nyolcvanezer elektromos áram nélkül, a tanítás szünetel.

A nagy víz érzékenyen érintette az észak-olasz ipar termelését is, a Fiat Torinóban két gyárát ideiglenesen bezárta, miután a dolgozók nem tudnak eljutni a városba. Közel 170 utat zártak le, a vasútjáratok indítása szünetel, több híd használhatatlan. Az Alpokban található olasz települések nagy része el van zárva a külvilágtól, a földcsuszamlások járhatatlanná tették az utakat. A mentőcsapatok nehezen jutnak el ezekre a településekre, az élelmiszert és az ivóvizet helikopteren juttatják el a lakosoknak.

További esőzések várhatók

Az olasz meteorológiai intézet előrejelzése szerint az idő nem javul, további esőzések várhatók szerdán és csütörtökön is. Olaszországban ez a legnagyobb árvíz 1994 óta, amikor a piemonti kétnapos esőzés miatt hatvanyolcan haltak meg.

Svájcban, Gondó településen további 100 katonával erősítették a 10 eltűnt személy után kutató mentőcsapatot. Svájcban összesen öten míg Franciaországban egy ember halt meg az áradások miatt.