Szabolcs
20 °C
35 °C

Sokat lógnak az olasz közszolgák

2008.07.18. 20:06
Törvénytervezetet nyújtott be egy olasz miniszter, hogy csökkentse a betegszabadságok arányát a közalkalmazottak és köztisztviselők körében. Renato Brunetta elbocsátaná azt a munkavállalót, akit rajtakapnak, hogy feketén mellékállásban dolgozik. Egy olasz komikus szerint egy kivégzőosztag sem képes megfélemlíteni a köztisztviselőket.

Erélyesebb fellépést ígér az olasz kormány a közigazgatás lógós, túl gyakran betegszabadságra vonuló dolgozói ellen.

Renato Brunetta közigazgatásért felelős miniszter beterjesztett egy törvénytervezetet, amely már a betegszabadság első napjától kezdve kötelezővé tenné az orvos felkeresését, emellett csökkentené a távolmaradás első tíz napjára járó táppénz összegét.

Az előterjesztés szerint el kellene bocsátani azt a munkavállalót, akit rajtakapnak, hogy feketén mellékállásban dolgozik.

Az olasz hivatalnokok előszeretettel vesznek ki betegszabadságot. A Corriera della Sera milánói napilap pénteki számában közölt kimutatás szerint a közalkalmazottak és a köztisztviselők 2005-ben egyenként átlagosan 17 napon voltak táppénzen, míg a magánszférában dolgozók csak hat napig.

A szakszervezetek máris jelezték, hogy tiltakozni fognak az előterjesztés ellen. A kormánynak figyelembe kell vennie a tervezet igazgatási és orvosi költségeit is, mutattak rá.

Paolo Villaggio, egy népszerű komikus borúlátóan ítéli meg a Brunetta-terv sikerét. "Az olasz köztisztviselők legyőzhetetlenek. Olyan rafinált módszereket fejlesztettek ki, hogy még testi fenyítés, sőt egy kivégzőosztag sem képes megfélemlíteni őket" - kommentálta Villaggio a miniszteri elképzelést.