Kelet-európai olajmamut OMV-vezetéssel?

2000.04.14. 14:30
Az osztrák Die Presse értesülései szerint Közép-Kelet-Európában az olajtársaságok országhatárokon átívelő szövetsége rajzolódk ki. Richard Schenz, az OMV elnöke tegnap elismerte, hogy érdekeltek a horvát Ina olajvállalat privatizációjában. Ezen kívül rendszeres a kapcsolat a Mol-lal. "A magyarok tudják, hogy előnyös volna a velünk való szövetség."

A Közép-Európát domináló olajipari hármasfogat kialakulásával kapcsolatban a szakma ismerői nem pusztán egy szövetség kialakulását tartják valószínűnek, de középtávon a társaságok fúzióját sem zárják ki. Ennek keretében az OMV, Mol és az Ina 4:3:2-es tulajdonrésze tűnik valószínűnek. Schenz maga nem akarta kommentálni a fúzióról szóló híreszteléseket, de megjegyezte: "Egy Kelet-Európai szövetség természetesen kihatással lenne a tulajdonosi szerkezetre is."

Időközben az is egyértelművé vált, hogy az OMV tartja a kezében a nyerő lapokat. Kereken egy évvel ezelőtt az Ina és a Mol tárgyalásokat kezdett a lehetséges szövetségükről. De az utóbbi hetekben - részben a horvátországi politikai változások miatt - homok került a gépezetbe. A megfigyelők szerint a megbeszélések teljesen megfeneklettek. Hasonló nyilatkozatott tett a magyar távirati irodának Davor Stern, az Ina korábbi elnöke is.

A magyarok elleni érzelmi ellenkezés mellett a Mol és az Ina méretkülönbsége is akadálya lehet az együttműködésnek - írja az osztrák lap. A horvátok ugyanis nem kívánnak külföldi által dominált szövetségben résztvenni. Zágrábi újságok időnként azzal riogatják a közvéleményt, hogy a Mol mögött az orosz maffia áll. A konfliktust egy hármas szövetség oldhatná meg, amelyben a kisebb Ina szerepénél erősebb jogokhoz juthatna.

A Mol maga épp e hónap elején az OMV komoly Kelet-európai ellenfelévé lépett elő, a szlovák Slovnaftban szerzett tulajdonrésze révén. A két társaság együtt mintegy 800 benzinkutat üzemeltet. Az OMV 1000 kutat tudhat a magáénak, és ennek fele Kelet-Európában van.

Schenz szerint a Slovnaft megvásárlása nyomán, ahol az OMV is megtette a maga ajánlatát - nem változott a kiindulási helyzet. "A Mol-lal nem folynak azóta sem intenzívebb megbeszélések."  • Tippek
  • Lakáshitel