Árpád
-2 °C
4 °C

Kelet-európai olajmamut OMV-vezetéssel?

2000.04.14. 14:30
Az osztrák Die Presse értesülései szerint Közép-Kelet-Európában az olajtársaságok országhatárokon átívelő szövetsége rajzolódk ki. Richard Schenz, az OMV elnöke tegnap elismerte, hogy érdekeltek a horvát Ina olajvállalat privatizációjában. Ezen kívül rendszeres a kapcsolat a Mol-lal. "A magyarok tudják, hogy előnyös volna a velünk való szövetség."

A Közép-Európát domináló olajipari hármasfogat kialakulásával kapcsolatban a szakma ismerői nem pusztán egy szövetség kialakulását tartják valószínűnek, de középtávon a társaságok fúzióját sem zárják ki. Ennek keretében az OMV, Mol és az Ina 4:3:2-es tulajdonrésze tűnik valószínűnek. Schenz maga nem akarta kommentálni a fúzióról szóló híreszteléseket, de megjegyezte: "Egy Kelet-Európai szövetség természetesen kihatással lenne a tulajdonosi szerkezetre is."

Időközben az is egyértelművé vált, hogy az OMV tartja a kezében a nyerő lapokat. Kereken egy évvel ezelőtt az Ina és a Mol tárgyalásokat kezdett a lehetséges szövetségükről. De az utóbbi hetekben - részben a horvátországi politikai változások miatt - homok került a gépezetbe. A megfigyelők szerint a megbeszélések teljesen megfeneklettek. Hasonló nyilatkozatott tett a magyar távirati irodának Davor Stern, az Ina korábbi elnöke is.

A magyarok elleni érzelmi ellenkezés mellett a Mol és az Ina méretkülönbsége is akadálya lehet az együttműködésnek - írja az osztrák lap. A horvátok ugyanis nem kívánnak külföldi által dominált szövetségben résztvenni. Zágrábi újságok időnként azzal riogatják a közvéleményt, hogy a Mol mögött az orosz maffia áll. A konfliktust egy hármas szövetség oldhatná meg, amelyben a kisebb Ina szerepénél erősebb jogokhoz juthatna.

A Mol maga épp e hónap elején az OMV komoly Kelet-európai ellenfelévé lépett elő, a szlovák Slovnaftban szerzett tulajdonrésze révén. A két társaság együtt mintegy 800 benzinkutat üzemeltet. Az OMV 1000 kutat tudhat a magáénak, és ennek fele Kelet-Európában van.

Schenz szerint a Slovnaft megvásárlása nyomán, ahol az OMV is megtette a maga ajánlatát - nem változott a kiindulási helyzet. "A Mol-lal nem folynak azóta sem intenzívebb megbeszélések."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?