16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05. ÉLŐ
Brazília 2
Koreai Köztársaság 0

Dönt az OPEC

2000.03.27. 12:08
Bécsben a kőolaj kitermelés növeléséről tárgyalnak tizenegy OPEC-ország olajügyi miniszterei. A MOL sajtóirodája terveiről sokat nem árul el: a standard szöveg szerint "figyelik a kőolaj világpiaci árának változását, és annak függvényében döntenek". Április 30-ra bojkottot hirdettek meg az autósok, üzemanyag vásárlás megtagadásával tiltakoznak az egyre emelkedő árak ellen.

Hétfőn megkezdődött Bécsben az OPEC tagállamok olajügyi minisztereinek találkozása. Minden jel arra mutat, hogy a pénzügyi világ által is figyelemmel kísért értekezésen a kőolajkitermelés menyiségének növelését fogják elhatározni. A kulcskérdés, melyről Bécsben hosszasan vitatkoznak: mennyivel? Szaúd Arábia 1,5 millió hordó/nap növelést szeretne. A kisebb piacrészesedésű országok közül Algériával sikerült megegyezni, Líbia ellenzi a termelés bármilyen jellegű növelését. Líbia ellenállása érthető, hisz az ország már közel van a kitermelés maximumához.

A bojkott
Március 30-ra tankolási bojkottot szerveznek az autósók. Az interneten is körbejáró levél szerint "az állandóan emelkedő üzemanyagárak ellen" "senki se tankoljon", hisz "az állandó üzemanyagár emelkedések lassan elviselhetetlen mértéket öltenek".

Tasztal: Április 30.-án NE TANKOLJATOK !!!

Az OPEC vasárnapi munkatalálkozása után Kuwait olajügyi minisztere 1,7 millió hordó/nap emelést jelentett be. Amerika majdnem ennek duplájáért, 3 millió dollár/nap növelésért lobbyzik. Az irán olajügyi miniszter bántónak érezte az amerikai politikai nyomásgyakorlást, az OPEC államait ellenállásra kérte fel. Amerikában a közeledő elnökválasztások miatt az olaj ára nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdéssé változott.

1998 áprilisában az OPEC 4,3 millióval (hordó/nap) csökkentette termelését, az akkori, alacsonynak tartott 10 dollár/hordó ár miatt. A világon naponta 77 millió hordó kőolaj fogy el, a termelés 2 millió hordóval kevesebb. Miután március elején Irán és Szaúd Arábia olajügyi miniszterei ismertették a kőolajkitermelés növelési szándékait a tőzsdén 10 százalékkal csökkent az olja világpiaci ára. A New-York-i tőzsdén az áprilisi határidős kőolaj hordónkénti ára 3.20 dollárral csökkent, és 28.70 dolláron stabilizálódot.1998 novembere óta ez a legnagyobb napi csökkenés, miután egy 34.37 dolláros maximumot is regisztráltak.

A MOL benzinárait az OPEC országok határozata kis mértékben befolyásolja. A MOL sajtóirodájának munkatársai szerint a magas európai jegyzésárakhoz - különösen a benzin esetében - az is hozzájárul, hogy a piaci szereplők jó része az európai piac helyett - ahol alacsonyabb árak érhetőek el - a kockázatmentes amerikai piacra szállít. A MOL szakértőiből álló csoport rendszeresen vizsgálja a kőolaj világpiaci árának változását, és annak függvényében döntenek az ár emeléséről vagy -csökkentéséről. A MOL utoljára március 10-én emelte meg motorbenzinek és gázolajok árait, literenként három forinttal.  • Hírek
  • Hírek