Bernadett
0 °C
4 °C

Orbán: Teljes a nyugalom

2001.10.07. 22:02
A kormányfő a belügyminiszterrel a támadás után rögtön áttekintette az ország biztonsági helyzetét - derült ki Orbán Viktor vasárnap esti szavaiból. A rádiónak nyilatkozó miniszterelnök Magyarország minden polgárától összefogást, egységet és nyugalmat kért. Hétfőre összehívták a Nemztebiztonsági Kabinet ülését.
Az ország egész területén teljes a nyugalom - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az afganisztáni célpontok elleni támadás kapcsán a Magyar Rádiónak nyilatkozva vasárnap este. Szavai szerint a támadás megkezdésének szinte második pillanatában a belügyminiszterrel áttekintették az ország biztonsági helyzetét, és Pintér Sándor tájékoztatása szerint a határőrségnél, a menekülttáboroknál, valamint a védett épületeknél a megerősített őrizet működik, rendzavarás, rendbontás, rendkívüli esemény sehol nem történt.

Orbán Viktor beszámolt arról, hogy a rádiós interjú felvételének időpontjában az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetének társaságában volt, aki "nem tud többet az eseményekről, mint amit a híradások eddig felfedtek". A miniszterelnök megfogalmazása szerint nem NATO-alapon zajlik a támadás, az Amerikai Egyesült Államok saját akcióként vezényli azt, és abban angol csapatok is részt vesznek. A kormányfő Magyarország minden polgárától összefogást, egységet és nyugalmat kért.

Kormánytámogatás az akciónak

A Magyar Köztársaság kormánya teljes támogatásáról biztosítja a terrorizmus afganisztáni bázisai ellen indított amerikai és brit szövetségeseink katonai akcióját" - áll abban a nyilatkozatban, amelyet a kabinet adott ki a vasárnap este megindított támadás után. "A kormány fontosnak tartja kiemelni, hogy a küzdelem nem az iszlám, hanem a terrorizmus ellen folyik" - olvasható a közleményben.

A dokumentumban a kormány leszögezi: "Az Országgyűlés határozatának megfelelően Magyarország biztosítja az Egyesült Államok és szövetségesei számára a légtér szabad használatát. Mivel a szövetségesektől új kérés nem érkezett, így jelen művelet során is az eddigi biztonsági intézkedések maradnak hatályban."

Pintér Sándor belügyminiszter hétfő reggel nyolc órára összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését - tájékoztatta a Belügyminisztérium szóvivője.

Röviddel a támadás előtt tájékoztattak minket

Magyarországot közvetlenül a támadás előtt Brüsszelből értesítették az Afganisztán elleni katonai akcióról - mondta Borókai Gábor az RTL Klub híradójában vasárnap este. A kormányszóvivő közölte, hogy Magyarországnál nagyságrendekkel jelentősebb vagy nagyobb NATO-országokat értesítettek csak közvetlenül az Amerikai Egyesült Államokból.