Emőke
-4 °C
9 °C

Straw: Évekig tarthat Huszein örökségének felszámolása

2003.04.01. 17:09
Nem is hónapokig, hanem jó eséllyel évekig tart majd Szaddám Huszein iraki elnök örökségnek teljes felszámolása, mondta kedd délután Jack Straw brit külügyminiszter. Straw szerint ENSZ-határozatokkal kell kialakítani a háború utáni iraki kormányzati rendszert.
Straw az iraki lakosság megsegítésére szánt rövid és hosszú távú programok között említette, hogy a brit védelmi minisztérium 30 millió, a nemzetközi fejlesztési minisztérium 210 millió fontot különített el az azonnali segélyszükségletek kielégítésére. A miniszter szerint a brit kormány a közép- és hosszú távra szóló segélyprogramokat az ENSZ felügyelete alá akarja utalni. Az "olajat élelmiszerért" program keretében a világszervezet hét évig jól ellátta ezt a feladatot - mondta. Jack Straw azt mondta soha nem pocsékoltak el olyan gyorsan olyan ígéretes gazdasági lehetőségeket, ahogy azt Huszein tette az iraki vagyonnal 1979 óta.

Nagyobb szerep az ENSZ-nek

London új biztonsági tanácsi határozatokkal akarja megerősíttetni Irak területi integritását, és kialakítani a háború utáni iraki kormányzati rendszert - mondta Straw. A keddi The Guardian mindazonáltal olyan értesüléseket közölt, amelyek szerint az Egyesült Államok már készíti saját titkos terveit a háború utáni iraki kormányzati rendről. Ezek 23 minisztérium létrehozását irányozzák elő Szaddám Huszein iraki elnök eltávolítása után, és mindegyik minisztérium élén amerikaiak állnának. Ugyanakkor Tony Blair brit kormányfő már nyilvánosan elkötelezte magát amellett, hogy az ENSZ-nek kell kulcsszerepet adni a háború utáni iraki rendezésben.

A média szerepe

A háborús közvetítésekről szólva Straw azt mondta, hogy Szaddám Huszein terroruralma nem a kamerák előtt zajlott, így Koszovóval ellentétben Irak nem mozdította meg a világ lelkiismeretét. Azoknak azonban, akik hisznek a demokrácia értékeiben, az emberi jogokban és a törvényesség uralmában, örülniük kellene, hogy az iraki rezsim napjai véget érnek, tette hozzá.

Ugyancsak a folyamatos közvetítések dilemmái között említette a bagdadi piactérre múlt szerdán becsapódott, több tucatnyi emberéletet kioltó rakéta ügyét. Straw azt mondta: egyre valószínűbb, hogy nem szövetséges, hanem iraki akcióról volt szó. Mégis, amikor a szövetségesek az eset kivizsgálását ígérték, ezt többen a felelősség beismeréseként értelmezték. A külügyminiszter elismerte ugyanakkor, hogy "általában időt vesz igénybe, amíg az igazság beéri a képeket", és az intenzív médiaverseny közepette "az idő olyan luxus, amit az újságíró nem mindig engedhet meg magának".