Piroska
-2 °C
5 °C

Terroristák okozhatták a két orosz gép katasztrófáját

2004.08.27. 21:33
Moszkva hivatalosan is elismerte a terrorcselekmény gyanúját, miután hexogén nyomaira bukkantak annak az orosz Tu-154-es utasszállító gépnek a roncsai között, ami kedden késő este zuhant le Oroszország déli részén, pár perccel azután hogy egy másik orosz gép is eltűnt a radarokról. Muzulmán terroristák azt állítják, hogy ők okozták a két orosz utasszállító gép lezuhanását bosszúból "csecsen hittestvéreik legyilkolásáért".
Három nappal a két Tupoljev utasszállító repülőgép csaknem egyidejű lezuhanása után az orosz hatóságok pénteken végül is megerősítették a terrorcselekmény gyanúját, miután robbanószer nyomaira bukkantak az egyik gép roncsainál.

Katonai robbanóanyag - az első vizsgálat szerint hexogén - nyomaira bukkantak annak az orosz Tu-154-es utasszállító gépnek a roncsai között, amely kedd este zuhant le a Rosztovi területen - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

A Tu-154-es utasszállító - fedélzetén harmincnyolc utassal és nyolc főnyi személyzettel - a moszkvai Domogyedovo reptérről a Fekete-tengeri Szocsiba tartott, és az első jelentések szerint gépeltérítést jelzett az Oroszország déli részén eltűnt repülőgép pilótája.

A riasztás közvetlenül azt megelőzően történt, hogy a gép eltűnt a radarok képernyőjéről. A roncsot és a fedélzeten tartózkodók egy részének holttestét szerda reggel találták meg Rosztov körzetében.

A robbanóanyagra vonatkozó bejelentés után nem sokkal a dél-oroszországi körzet légi irányító központja azt közölte: terroristák foglalták el a Tu-154-es utasszállító gépet. A forrás szerint közép-európai idő szerint 22 óra 54 perckor egymás után három vészjelzés érkezett a gépről.

Muzulmán terroristák adtak ki közleményt

Muzulmán terroristák egy honlapjukon pénteken közleményben azt állították, hogy embereik akciójának következménye volt a kedd este szerencsétlenül járt két orosz utasszállító repülőgép lezuhanása.

A magukat az Iszlambúli Brigádok tagjainak nevező muzulmánok nyilatkozata szerint így álltak bosszút hittestvéreik "Csecsenföldön történő legyilkolásáért". Az Iszlambúli Brigádok legutóbb akkor hallatott magáról, amikor július 31-i nyilatkozatában vállalta a Saukat Aziz kijelölt pakisztáni kormányfő ellen előző nap elkövetett gyilkossági kísérletet.

A csoport megnevezése Háled Iszlámbúlira utal, aki annak idején vezette az Anvar Szadat egyiptomi elnököt meggyilkoló összeesküvő katonákat. A néhai egyiptomi államfővel 1981-ben egy katonai díszszemlén végeztek.

Hírügynökségi jelentések szerint egyelőre nem lehetetett megállapítani a terroristák közleményének hitelességét. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője nem volt hajlandó megjegyzést fűzni a közleményhez.