16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Oroszország rozsdásodó haditengerészete

2000.08.16. 18:13
Az egykor dicsőséges orosz hadseregre a rendszerváltás óta egyre kevesebb pénz jutott. Ma már a zsold kifizetése is problémákat okoz, nemhogy a technika karbantartása, fejlesztése. A Kurksz katasztrófája nyomán Putyin orosz elnök is belátta, a helyzet tarthatatlan.
A második világháború után is bebizonyosodott a disznó-öböli történtek kapcsán: az orosz tengerészet képes sakkban tartani a világot, meghunyászkodásra kényszeríthet egy szuperhatalmat. A rendszerváltás után azonban egyre kevesebb pénz jutott a hadi monstrumok fenntartására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Belátta, hogy tarthatatlan a helyzet
A rendszerváltás óta eltelt tíz évben Oroszország katonasága állandó pénzhiánnyal küszködött, a haditengerészet érezte meg legjobban a nincstelenséget. Ez egyformán érvényes az előkelő tengeralattjáró flottára és a többi kevésbé nemes ágazatokra. A védelmi tárca költségvetésének folytonos csökkenésével a haditengerészet részesedése arányosan kisebb lett, míg öt évvel ezelőtt a védelmi tárca költségvetésének 15 százalékát kapta a vízi védekezés, napjainkban csak 11-12 százalékát tudja a magáénak.

A tengerészet nem tud hajókra, fegyverekre, kiképzésre és fenntartásra sokat költeni, a tisztek fizetésének biztosítása is sokszor gondot jelent. A meglévő hajók nem a világ óceánjait járják, hanem kikötőkben rozsdáznak vagy roncstelepeken kötnek ki. Egy orosz hivatalos jelentés szerint tíz év alatt csaknem ezer hajóval csökkent az orosz tengeri flotta. Ha a költségvetést nem növelik, akkor 2016-ra csak hatvan hajója marad az orosz haditengerészetnek - húzta meg a vészharangot múlt hónapban Vlagyimir Kurojedov admirális.

A haditengerészetnél prioritást élvező atom-tengeralattjárók flottája is megérezte a szűkös időket: az elmúlt 10 évben a cirkálók száma kétharmadával csökkent. A rakétát hordozó atom-tengeralattjárók száma is hasonlóképpen csökkent: az 1990-ben létező 62-ről 18-ra. John Downing hajószakértő szerint a 18 közül sok használhatatlan, flottánként csupán egy tengeralattjárót tudnak őrjárathoz állandóan használni. A kiöregedő tengeralattjárókat nem tudják újakkal pótolni, a régiek élettartamát pedig a végtelenségig kitolni képtelenség.

Ez elsüllyedt Kurszk legénysége
A tisztek fizetésének biztosítása is sokszor gondot jelent
A hajók azonban ennél rosszabb helyzetben vannak - véli a szakértő. Nagyon kevés hajó harckész állapotú, a Kuznyecov admirális repülőgép-anyahajó - valamikor a flotta büszkesége - pénzhiány miatt olyan kevés alkalommal fut ki a nyílt tengerre, hogy fedélzeti tapasztalattal a legénység nem rendelkezik. A tengerészet repülőtisztjei évente csupán 40 órát repülnek.

Oroszország tengerészeinek napján, július 30-án, Putyin elnök büszkén mondta: "A haditengerészet mindig az erős orosz állam szimbóluma és védelmének oszlopa volt, és az is maradt." A tervek szerint a Kuznyecov admirális repülőgép-anyahajót a Földközi-tengerre küldik még az év vége előtt, a szíriai és vietnámi orosz tengeri haditámaszpontokon lévő hajókat pedig felújítják.

Kikapcsolták az áramot a parton pihenő tengeralattjárón

Az orosz haditengerészet dicsfénye annál kopottabb. Egy híressé vált incidensben négy újonc vesztette életét gyomorfertőzéshez kapcsolódó alultápláltság miatt. 1995-ben egy atom-tengeralattjáró közel volt a totális katasztrófához, mikor kifizetetlen számlák miatt a helyi áramszolgáltató megszüntette a szolgáltatást, a tengeralattjáró hűtőberendezése pedig nem működött.

Egy újonc a közelmúltban életfontosságú kábeleket lopott el egy tengeralattjáróról, és azokat a feketepiacon adta el, 1998-ban egy 19 éves ámokfutó nyolc tengerésztársát ölte meg, és a tengeralattjáró felrobbantásával is fenyegetőzött.

A szigorú szovjet tengerészeti iskolában képzett tisztek akkor mutatták meg, hogy milyen nagyon kell a pénz, mikor bankoknak azt ajánlották: elnevezik intézményükről a félig kész tengeralattjárókat, ha azok finanszírozzák a hadieszközök befejezését.

Az államfő, Putyin is tudja, hogy Oroszország egész védelmi rendszerét át kell gondolni. A jelenlegi honvédelmi miniszter, Igor Szergejev marsall, napjai meg vannak számlálva, hogy szeptember végén legnagyobb bírálója, Anatolij Kvasnyin vezérkari főnök lesz utódja vagy a civil Ilja Klebanov miniszterelnök-helyettes az már talán részletkérdés. Az államfő 2015-ig tartó fejlesztési tervet szeretne kidolgozni, mely a konkrét gazdasági valóságokon alapulna. A katonaság újjászervezése következtében 1,2 millióról 900 ezerre csökkentenék a hadsereg létszámát, a légi és földi rakétarendszerek egy irányítás alá kerülnének, átgondolnák a főbb fejlesztési területeket.  • Hírek
  • Hírek