Benedek
-5 °C
5 °C

Oroszország európai rakétavédelmi rendszert fejlesztene

2001.02.20. 13:59
Igor Szergejev orosz védelmi miniszter európai rakétavédelmi rendszer kiépítését javasolta a Moszkvában tartózkodó NATO-főtitkárnak - közölte a BBC. Bush elnök kijelentette: Amerika bevonná Oroszországot a rakétaelhárító rendszerek fejlesztésébe. Könnyen lehet azonban, hogy a javaslat orosz részről nem szól másról, mint diplomáciai manőverezésről a nemkívánt amerikai rakétavédelmi rendszerrel szemben.
Szergejev európai rakétavédelmi rendszer kiépítését javasolta Robertsonnak.
Lord Robertson hétfőn este érkezett Moszkvába, hogy orosz partnereivel megvitassa Oroszország és a védelmi szervezet viszonyát. A tárgyalásokon középpontjában várhatóan az amerikai rakétavédelmi terv (NMD), illetve a NATO keleti terjeszkedése áll. Oroszország mindkettőt elveti.

Szergejev európai rakétavédelmi rendszer kiépítését javasolta Robertsonnak. Moszkva szerint a tervezett rakétaelhárító rendszer nem stratégiai jellegű, így nem sértené az eddig megkötött nemzetközi fegyverzetkorlátozási szerződéseket. A javaslat részletei nem ismertek, de már Németország és Franciaország is jelezte, hogy szívesen tanulmányozná az indítványt.

A rakétavédelem koncepciói (a Jane's Defence alapján)
A rakétavédelmi elképzelések azt a hagyományos elvet tennék feleslegessé, miszerint a csapás megelőzéseképpen a kilövőállásokat kell megsemmisíteni. Az USA terveiben többlépcsős elhárítás szerepel. Támadás esetén elsőként a nagy magasságban alkalmazandó (Theatre High Altitude Air Defence - Thaad) rakéták indulnának a behatoló elfogására. A rendszer központja Colorado Springsben lenne, ahonnan körülbelül száz kilövőállást és 1200 rakétát lehetne irányítani. Az azonban valószínű, hogy nagy számú rakéta érkezése esetén a rendszer nem tudná mindegyiket megsemmisíteni, ekkor a második szint, a Patriot és Hawk rakéták indulnának a maradék fölszámolására. De mivel ez utóbbiak már csak bizonyos objektumokat (kormányépületeket, nukleáris létesítményeket és katonai bázisokat) védenek, így a Jane's Defence szerint az USA teljes területe tökéletesen nem védhető meg. A Thaad konkurenciája a US Navy által kifejlesztett szintén nagy magasságban használható Navy Theatre-Wide (NTW) rendszer. A Pentagonnak júliusban kell választania a két rendszer közül. Mindkét rendszer a Reagan alatt elindított SDI (Strategic Defence Initiative, közismertebb nevén: csillagháborús terv) alternatívája, ami jóval költségesebb az itt említetteknél.
Az orosz javaslat a NATO megosztására irányulhat

Ezzel szemben nyugati szakértők szerint Oroszországnak nem lenne pénze a javasolt pajzs kiépítésére, és elképzelhető, hogy Moszkva a indítvánnyal csak a szervezetet próbálja megosztani. Közismert ugyanis ellenkezése az amerikai rakétavédelmi tervvel kapcsolatban, és a kérdést illetően Európai is bizonytalan. Britannia támogatja a tervet, a kontinentális államok viszont elvetik azt, félve, hogy fegyverkezési versenyhez vezethet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a főtitkárt fogadva kezdeményezte, hogy az EU országai is vegyenek részt a nukleáris rakéták indításáról folytatott információcsere érdekében létrehozott orosz-amerikai központ tevékenységében. Putyin reményét fejezte ki, hogy a NATO szakértői minél előbb tanulmányozzák majd a nem hadászati rakétavédelmi rendszer Európában való létrehozására tett moszkvai javaslatot, és a tanulmányozásba bevonják az Európai Unió országait is.

Washington együttműködne Oroszországgal

George Bush amerikai elnök együttműködést ajánl Moszkvának a rakétaelhárító rendszerek fejlesztése terén - közölte az MTI jelentése szerint Curt Weldon, a hétfőn Moszkvába érkezett amerikai kongresszusi küldöttség vezetője. Mint az amerikai törvényhozó közölte, a javaslat értelmében a két ország együttműködhetne a rakétaelhárító rendszerek fejlesztésében, orosz üzemek megrendelésekhez juthatnának, és közös tudományos fejlesztések indulhatnának. Az üzenet szerint Washington kész a tárgyalásokra Moszkvával egy Európára is kiterjedő kollektív rakétavédelmi rendszer létrehozásáról.

Putyin elnök tavaly már felajánlotta Washingtonnak, hogy az NMD kiépítése helyett telepítsenek közös, kisebb taktikai rakétákat alkalmazó, nem stratégiai védelmi rendszert. Az amerikai kormány azonban az NMD-kísérletek folytatása mellett döntött.