Szilárda
-4 °C
2 °C

Bin Laden mégis él

2006.09.24. 08:06
Oszama bin Laden fertőzött víz által terjesztett betegségben szenved - közölte egy szaúd-arábiai hírszerzési forrás szombaton a CNN amerikai hírtévével, ellentmondva az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének halálhírét keltő korábbi francia lapjelentésnek.

A szaúdi hírszerzési forrás - a hírtévé internetes honlapján közzétett beszámoló szerint - elmondta a CNN-nek, hogy az elmúlt hetekben már érkeztek hitelt érdemlő jelentések bin Laden betegségéről, haláláról azonban nem tudni.

A szaúdiak is megmondták
Szaúd-Arábia kormánya hivatalosan közölte, hogy nincs semmi olyan bizonyítéka, amelynek alapján megerősíthetné az Oszama Bin Laden nemzetközi terroristavezér haláláról megjelent sajtótudósításokat. Minden erről szóló információ merő találgatás - olvasható washingtoni nagykövetsége útján nyilvánosságra hozott közleményében.

Peter Bergen, a CNN terrorizmussal foglalkozó szakértője úgy tudja, hogy bin Laden közvetlen családtagjai sem értesültek még arról, hogy az al-Kaida bujkáló vezetője meghalt volna. Bergen hozzátette: bin Laden sógora közölte vele, hogy nem tudja alátámasztani bin Laden halálhírét.

A CNN-szakértő, aki egyszer interjút is készített bin Ladennel, kétkedően fogadta, hogy a terroristavezér meghalt volna, mondván, hogy iszlámista honlapok ilyen nagy jelentőségű eseményről már minden bizonnyal beszámoltak volna, bin Ladennek pedig időnként amúgy is halálhírét keltik.


Bin Laden halálhíre egy francia újságban

A L'Est Républicain című francia regionális napilap szombaton szaúdi titkos szolgálati jelentésekre hivatkozva közölte, hogy Oszama bin Laden augusztusban Pakisztán területén tífuszban meghalt.

Amerikai, francia és pakisztáni illetékesek közölték, hogy nem tudják megerősíteni a francia lap értesülését. A kanadai látogatáson tartózkodó Hamid Karzai afgán elnök szintén óvatosan fogadta a L'Est Républicain beszámolóját, mindazonáltal megjegyezte: "az egész világ számára jó hír lenne", ha valóban meghalt volna az al-Kaida terrorhálózat vezetője. Bin Laden korábbi jelentések szerint az elmúlt években az afganisztáni-pakisztáni határvidéken bujkált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!