11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Színtévesztők

2000.03.24. 21:47
A jelek szerint "vörös" kisebbségi kormány alakul Ausztriában. Wolfgang Schüssel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének csütörtöki bejelentése után ugyanis - miszerint ők szeretnék kapni a pénzügyminiszteri tárcát - az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetősége a kisebbségi kormányzás mellett döntött. A "vörös-fekete" koalíció meghiúsulását követően pénteken délelőtt Thomas Klestil államfő azonban újabb kormányalakítási megbízást adott Viktor Klimának, immáron azonban "stabil parlamenti többséggel" nem rendelkező kabinet létrehozására - jelentette az APA osztrák hírügynökség. A kép így is színes, és ráadásul az események hátterében még ott toporognak a "kékek", Haiderék is.

A kedden látszólag már létrejött szociáldemokrata-néppárti koalíciónak vetett véget az SPÖ vezetőségének péntek hajnali döntése, amikor Klimáék a kisebbségi kormányzást választották. Korántsem előzmény nélkül határoztak így, ugyanis néhány órával korábban Wolfgang Schüssel a tárgyalásokat eddig övező homályt megtörve kijelentette: az új kormányban mindenekelőtt a pénzügyi tárrca vezetését szeretnék megkapni, vagy legalábbis független szakértőre bízni. Szakítani kívánnak ugyanis az eddigi kormányzási gyakorlattal, amely a pártok hűbérbirtokaként kezelte a minisztériumokat - így a Néppárt elnöke.

A hét közepén valóban úgy tűnt, hogy - a december 17. óta tartó tárgyalások eredményeképpen - tizenhét évi együtt kormányzás után újból vörös-fekete koalíció jön létre. A megállapodást azonban korántsem dolgozták ki részleteiben - például nem határozták meg a miniszteri posztok elosztását. A szociáldemokrata pártban jelentős befolyással bíró - húsz parlamenti hellyel rendelkező - szakszervezetek ugyan belementek a koalíciókötésbe, de továbbra sem akartak hallani takarékossági intézkedésekről.

Pénteken délelőtt persze mind az SPÖ, mind az ÖVP a másik félre próbálta hárítani a felelősséget. Peter Kostelka, az SPÖ frakcióvezetője az ORF-nek úgy nyilatkozott: a bizalom és a tisztelet ÖVP részéről megmutatkozó hiánya miatt hiúsult meg a koalíciós kormányzás. "Így nem lehet egymással tárgyalni" - hangoztatta. Az ÖVP részéről megszólaló Maria Rauch Kallatt ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a Néppárt végig rugalmasnak és kompromisszumképesnek mutatkozott - tudósított az osztrák Kurier Online. Wolfgang Schüssel pedig kijelentette, hogy továbbra is fenntartják az SPÖ-nek tett ajánlatukat.

A szociáldemokraták választotta kisebbségi kormányzás ellen foglalt állást mind a Néppárt, mind az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Kallat kategórikusan nemmel válaszolt a felvetésre, Wesenthaler FPÖ-titkár pedig esélytelennek nevezte, és szerinte csak destabilizálná az országot az SPÖ egyedüli kormányzása. A Szabadságpárt jelenleg az egyetlen stabil politikai erő, amely "kész kivezetni Ausztriát a válságból" - hangoztatta Wesenthaler. Jörg Haider, az FPÖ elnöke hangsúlyozta, hogy pártja vállalná a kormányzati felelősséget. Haider kormányra kerülésük után is maradna Karintia első embere, az ország irányításában csupán miniszterelnökként venne részt.

A kékek és a feketék esetleges koalíciója a tárgyalások alatt végig szóbeszéd tárgya volt. Többen ennek tudták be azt is, hogy a meghiúsult a SPÖ-ÖVP kormány megalakítása. Pénteken délelőtt azonban a néppártiak cáfolták, hogy bármilyen megállapodást kötöttek volna az FPÖ-vel.

Kedvezően fogadta, és a támogatásáról biztosította a szociáldemokraták kisebbségi kormányának ötletét a legkisebb parlamenti párt, a Zöldek szóvivője. Van der Bellen ugyancsak a Néppártot tette felelőssé a tárgyalások megszakadásáért. "Túlzó tárgyalási taktikájukkal ugyanis megpróbálták elhitetni, hogy a farok csóválja a kutyát" - jelentette ki a szóvivő.

A helyzet kulcsa tehát a már eddig is több váratlan döntést meghozó Klestil államfő kezében volt. Mint ismert, az osztrák államfő mindent megtett a vörös-fekete koalíció megújításáért, és kizártnak tartja a külföldön szalonképtelennek tartott Jörg Haider vezette Szabadságpárt kormányra kerülését. Az osztrák alkotmány szerint az államfő rendkívül széles jogkörrel rendelkezik a kormány kinevezését illetően, Klestil akár pártokon kívüli embernek is adhatna miniszterelnöki megbízást.

Az éjszaka történtek és a reggeli nyilatkozatok után mindenki a Klestil és Klima közötti délelőtti megbeszélésre várt. "Az államfő megértette, hogy nem sikerült parlamenti többséggel rendelkező kormányt alakítanom" jellemezte megbeszélésüket az SPÖ első embere. Klestil újabb megbízást adott Klimának, de immáron egy politikusokból és szakértőkből álló kisebbségi kabinet megalakítására. Az államfő arra is kérte a kancellárt, hogy folytasson megbeszéléseket minden parlamenti párttal. Erre egy hét áll Klima rendelkezésére.

A megbeszélés után Viktor Klima sajtótájékoztatón ismertette az SPÖ vezetőségének döntését és a Klestillel folytatott megbeszélés eredményeit. Az ÖVP-vel folytatott tárgyalások megszakadása miatt nagyon csalódott, de a Néppárt mindig újabb követelésekkel állt elő és újabb akadályokat gördített a megállapodás elé. "Most arról van szó, hogy az országnak sürgősen kormányra van szüksége" - válaszolta a szociáldemokraták elnöke arra a kérdésre, hogy megpróbálja-e ismét a Néppártal való koalíció létrehozását. Klima a rendelkezésére álló egy hétben egy olan, független szakértőkből és politikusokból álló kabinet felállítására fog koncenrálni, amely nem rendelkezik parlamenti többséggel. Az SPÖ vezette kormány a kulcskérdésekben parlamenti többség megteremtésére fog törekedni. Klima megerősítette, hogy továbbra is kizárja a Szabadságpárttal közös kormányzást.

Vörös, vörös-fekete, vörös-kék, kék-fekete, vörös és egy kis zöld, halványvörös. Így festenek jelenleg a következő osztrák kormány különböző lehetséges felállásai színekbe öntve. A szociáldemokraták és a Néppárt közötti koalíció meghiúsulásával Ausztria kényes helyzet előtt áll. Amennyiben a szociáldemokraták egyedül kormányoznak az destabilizációhoz vezethet. Ha a Haiderék kormányra kerülnek, az az ország nemzetközi megítélésének romlását eredményezheti. Az esetleges időközi választások pedig akár az utóbbi hónapokban még népszerűbb a Szabadságpárt győzelmét is hozhatják. Mindenesetre Európának meg kellene barátkoznia Haiderrel, mert hamarosan az ő napjai következhetnek.  • Hírek
  • Bankszámla