Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Haiderék vesztettek népszerűségükből

2000.04.11. 19:37
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár április 27-én Budapestre látogat. A vizitet az osztrák fél kezdeményezte. ,,Magyarország a tartalmat illetően egyetért a 14 EU-ország Ausztriát érintő intézkedéseivel, mivel azonban nem tagállam, az eljárást, a formát illetően nem tudja azokat követni" - jelentette ki a látogatás okát firtató kérdésekre Martonyi János külügyminiszter. A német és osztrák sajtó igen élénken reagált a látogatás hírére, az EU-elnök nem kommentál.
Szanyi Tibor (MSZP), a parlament integrációs bizottságának alelnöke Wolfgang Schüssel meghívását Magyarországnak az EU-bővítés első köréből való kimaradását célzó forgatókönyv alaplépésének nevezi közleményében. Szent-Iványi István (SZDSZ), a külügyi bizottság elnöke szerint sem "bölcs" dolog a csatlakozási tárgyalások idején ilyen lépést tenni.

António Guterres (EU soros elnöke) emlékeztetett arra, hogy tizennégy EU-tagállam Ausztriával kapcsolatos állásfoglalása érvényben van
Az Európai Unió soros elnöke, António Guterres nem kívánja kommentálni a meghívás tényét. Magyarország nem uniós tagállam - nyilatkozta Portugália miniszterelnöke. Guterres ezzel együtt emlékeztetett arra, hogy tizennégy EU-tagállam Ausztriával kapcsolatos állásfoglalása érvényben van, és az abban szereplő elhatározások az Európai Unió tagországai által osztott közös értékek iránt érzett aggodalmon nyugszanak.

A CSU lépett fel az osztrák érdekekért?

A német és osztrák sajtó igen élénken reagált a látogatás hírére. A Profil szerint a meghívás hátterében Bajor kezdeményezés állhat. Szerintük Orbán véleményének változását már a legutóbbi, Bajorországban tett látogatás is előrevetítette. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a müncheni vendéglátó, a CSU-t vezető Edmund Stoiber lépett fel az osztrák érdekek védelmében.

Az októberi osztrák választások után közvetlenül Orbán még azt nyilatkozta, az FPÖ kormányra kerülésével csökkennének Magyarország esélyei a gyors EU-csatlakozásra. Később Orbán többször megértéssel nyilatkozott a 14 EU tagállam Ausztriát sújtó határozatairól. A magyar miniszterelnök Bajorországban valószínűleg gazdasági téren is értékes tárgyalásokat folytatott - mondja a lap. Orbán Müncheni egyezségeinek (BMW, német nyelvű egyetemet Budapesten) osztrák alternatíváiról a Schüssel-látogatás során cserélhetnének eszmét - írta a Profil.

Wolfgang Schüssel
Gerhard Schröder német kancellár a Bild Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy ,,az Ausztriát politikailag elszigetelő határozatoktól nem térhet el Németország, mert ezzel egész Európában és a nyugati világban maga is szalonképtelenné válna." Schröder szerint sajnos vannak politikusok, mint Edmund Stoiber, a bajor CSU vezetője, akik ezeket az összefüggéseket nyilvánvalóan nem tudják felfogni.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy továbbra is helyesnek tartja Ausztria EU-n belüli politikai izolációját. Schröder korábban a Die Weltnek adott interjújában hangsúlyozta, aki náluk megkísérli az FPÖ-t szalonképessé tenni, az azt kockáztatja, hogy az osztrák jobboldali populizmus átcsap Németországra.

A Kurier a magyarországi látogatással kapcsolatban azt írta, hogy bár Magyarország a lehető leggyorsabban EU tag szeretne lenni, mégis megengedi magának, hogy ne vegye figyelembe az Ausztria ellen hozott szankciókat. A lap idézi Orbán Viktort, aki szerint Ausztria Magyarország szempontjából olyan fontos, hogy ennek a találkozónak már korábban létre kellett volna jönnie.

A Szabadságpárt vesztett népszerűségéből

Közben az osztrák közvélemény-kutatások márciusi adatai szerint a szociáldemokraták az októberi választások óta javítani tudták pozíciójukat. A kormányt alkotó Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) továbbra is fej-fej mellett halad, az eltelt fél év során egyaránt három százalékkal csökkent a népszerűségük. Ha most lennének a választások, az ÖVP és az FPÖ nem szerezné meg a többséget.

Egyes felmérések eredményei szerint az osztrákok 4 százaléka szívesen adná a szavazatát további pártokra, már ha lennének ilyenek. A Zöldek a kormányalakítás körüli zűrzavaros időkben jelentősen tudták növelni támogatottságukat, de azóta ez az előny lassan olvad. Jelenleg még másfélszer annyi választót tudhatnak maguk mögött, mint egy évvel ezelőtt.

A két százalék körüli eredményt elérő liberálisok (LiF) nem jelentenek komoly alternatívát. A Jörg Haider által a liberális vonaltól "eltérített" Szabadságpártot elhagyó politikusok eddig nem tudták összeszedni a kritikus szavazattömeget, hogy esélyesnek tűnjenek a parlamenti küszöb átlépésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?