Haiderék vesztettek népszerűségükből

2000.04.11. 19:37
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár április 27-én Budapestre látogat. A vizitet az osztrák fél kezdeményezte. ,,Magyarország a tartalmat illetően egyetért a 14 EU-ország Ausztriát érintő intézkedéseivel, mivel azonban nem tagállam, az eljárást, a formát illetően nem tudja azokat követni" - jelentette ki a látogatás okát firtató kérdésekre Martonyi János külügyminiszter. A német és osztrák sajtó igen élénken reagált a látogatás hírére, az EU-elnök nem kommentál.
Szanyi Tibor (MSZP), a parlament integrációs bizottságának alelnöke Wolfgang Schüssel meghívását Magyarországnak az EU-bővítés első köréből való kimaradását célzó forgatókönyv alaplépésének nevezi közleményében. Szent-Iványi István (SZDSZ), a külügyi bizottság elnöke szerint sem "bölcs" dolog a csatlakozási tárgyalások idején ilyen lépést tenni.

António Guterres (EU soros elnöke) emlékeztetett arra, hogy tizennégy EU-tagállam Ausztriával kapcsolatos állásfoglalása érvényben van
Az Európai Unió soros elnöke, António Guterres nem kívánja kommentálni a meghívás tényét. Magyarország nem uniós tagállam - nyilatkozta Portugália miniszterelnöke. Guterres ezzel együtt emlékeztetett arra, hogy tizennégy EU-tagállam Ausztriával kapcsolatos állásfoglalása érvényben van, és az abban szereplő elhatározások az Európai Unió tagországai által osztott közös értékek iránt érzett aggodalmon nyugszanak.

A CSU lépett fel az osztrák érdekekért?

A német és osztrák sajtó igen élénken reagált a látogatás hírére. A Profil szerint a meghívás hátterében Bajor kezdeményezés állhat. Szerintük Orbán véleményének változását már a legutóbbi, Bajorországban tett látogatás is előrevetítette. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a müncheni vendéglátó, a CSU-t vezető Edmund Stoiber lépett fel az osztrák érdekek védelmében.

Az októberi osztrák választások után közvetlenül Orbán még azt nyilatkozta, az FPÖ kormányra kerülésével csökkennének Magyarország esélyei a gyors EU-csatlakozásra. Később Orbán többször megértéssel nyilatkozott a 14 EU tagállam Ausztriát sújtó határozatairól. A magyar miniszterelnök Bajorországban valószínűleg gazdasági téren is értékes tárgyalásokat folytatott - mondja a lap. Orbán Müncheni egyezségeinek (BMW, német nyelvű egyetemet Budapesten) osztrák alternatíváiról a Schüssel-látogatás során cserélhetnének eszmét - írta a Profil.

Wolfgang Schüssel
Gerhard Schröder német kancellár a Bild Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy ,,az Ausztriát politikailag elszigetelő határozatoktól nem térhet el Németország, mert ezzel egész Európában és a nyugati világban maga is szalonképtelenné válna." Schröder szerint sajnos vannak politikusok, mint Edmund Stoiber, a bajor CSU vezetője, akik ezeket az összefüggéseket nyilvánvalóan nem tudják felfogni.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy továbbra is helyesnek tartja Ausztria EU-n belüli politikai izolációját. Schröder korábban a Die Weltnek adott interjújában hangsúlyozta, aki náluk megkísérli az FPÖ-t szalonképessé tenni, az azt kockáztatja, hogy az osztrák jobboldali populizmus átcsap Németországra.

A Kurier a magyarországi látogatással kapcsolatban azt írta, hogy bár Magyarország a lehető leggyorsabban EU tag szeretne lenni, mégis megengedi magának, hogy ne vegye figyelembe az Ausztria ellen hozott szankciókat. A lap idézi Orbán Viktort, aki szerint Ausztria Magyarország szempontjából olyan fontos, hogy ennek a találkozónak már korábban létre kellett volna jönnie.

A Szabadságpárt vesztett népszerűségéből

Közben az osztrák közvélemény-kutatások márciusi adatai szerint a szociáldemokraták az októberi választások óta javítani tudták pozíciójukat. A kormányt alkotó Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) továbbra is fej-fej mellett halad, az eltelt fél év során egyaránt három százalékkal csökkent a népszerűségük. Ha most lennének a választások, az ÖVP és az FPÖ nem szerezné meg a többséget.

Egyes felmérések eredményei szerint az osztrákok 4 százaléka szívesen adná a szavazatát további pártokra, már ha lennének ilyenek. A Zöldek a kormányalakítás körüli zűrzavaros időkben jelentősen tudták növelni támogatottságukat, de azóta ez az előny lassan olvad. Jelenleg még másfélszer annyi választót tudhatnak maguk mögött, mint egy évvel ezelőtt.

A két százalék körüli eredményt elérő liberálisok (LiF) nem jelentenek komoly alternatívát. A Jörg Haider által a liberális vonaltól "eltérített" Szabadságpártot elhagyó politikusok eddig nem tudták összeszedni a kritikus szavazattömeget, hogy esélyesnek tűnjenek a parlamenti küszöb átlépésére.  • Tippek
  • Bankszámla