16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Bezárták az utolsó független orosz tévét

2002.01.11. 12:32
A moszkvai legfelsőbb bíróság döntésének értelmében, gazdasági okokra hivatkozva megszüntetik Oroszország utolsó független tévéadóját, a TV6-ot. A Kreml korábban sorra felvásárolta azokat a tévéadókat, melyek bírálták a kormány és Vlagyimir Putyin elnök politikáját.

Az utolsó független orosz tévéállomásnak, a TV-6-nak is be kell zárnia a kapuit. A moszkvai legfelsőbb bíróság pénteki döntése ugyanis helybenhagyta a korábbi ítéleteket, miszerint a tévéadónak szüneteltetni kell tevékenységét, mert nem tett eleget az érvényben lévő pénzügyi rendelkezéseknek.

Kormány- és elnökbíráló újságírók

A Borisz Berezovszkij tulajdonában lévő TV-6 azután lett népszerű, hogy a független NTV-t megvásárolta az állami tulajdonban lévő Gazprom cégóriás. A vásárlás után az NTV újságírói a TV-6-hoz igazoltak át. Egyes megfigyelők szerint a bírósági döntést a tévétársaság Kreml-t és a csecsen háborút bíráló riportjai befolyásolták.

A TV6 vezetője, Jevgenyij Kiszeljov Oroszország egyik legismertebb újságírója. Hetenként jelentkező hírelemző műsora, az Itogi gyakran kritizálja Putyin elnököt és kormányát. Kiszeljov szerint a TV6 az orosz televíziós piac egyik vezető csatornája, és nyugati könyvelési normák alapján a cég nyereséges - írta az AP hírügynökség.

Gazdasági okokra hivatkoznak

A per a Lukoil-Garant által májusban kezdeményezett csődeljárásra épül. A legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil nyugdíjalapjának, a Lukoil-Garantnak 15 százaléka van a TV6-ban. A Lukoil-Garant azért kezdeményezte a tévé felszámolását, mert úgy vélte, hogy annak adósságai meghaladják a vagyonát.

A TV6 ezzel szemben továbbra is nyereségesnek tartja magát, és egy idén életbe lépett törvényre hivatkozik, amely kisebbségi részvénytulajdonosok számára megtiltja csődeljárás kezdeményezését.

A Kreml eddig két magántévé működését lehetetlenítette el: az ORT magántelevízió részvényeinek 49 százalékát maga Borisz Berezovszkij adta el 2001 februárjában az orosz államnak. Az NTV 2001. áprilisában került az orosz gázóriás a Gazprom tulajdonába.  • Hírek
  • Hírek