Jenő
-2 °C
6 °C

Bezárták az utolsó független orosz tévét

2002.01.11. 12:32
A moszkvai legfelsőbb bíróság döntésének értelmében, gazdasági okokra hivatkozva megszüntetik Oroszország utolsó független tévéadóját, a TV6-ot. A Kreml korábban sorra felvásárolta azokat a tévéadókat, melyek bírálták a kormány és Vlagyimir Putyin elnök politikáját.

Az utolsó független orosz tévéállomásnak, a TV-6-nak is be kell zárnia a kapuit. A moszkvai legfelsőbb bíróság pénteki döntése ugyanis helybenhagyta a korábbi ítéleteket, miszerint a tévéadónak szüneteltetni kell tevékenységét, mert nem tett eleget az érvényben lévő pénzügyi rendelkezéseknek.

Kormány- és elnökbíráló újságírók

A Borisz Berezovszkij tulajdonában lévő TV-6 azután lett népszerű, hogy a független NTV-t megvásárolta az állami tulajdonban lévő Gazprom cégóriás. A vásárlás után az NTV újságírói a TV-6-hoz igazoltak át. Egyes megfigyelők szerint a bírósági döntést a tévétársaság Kreml-t és a csecsen háborút bíráló riportjai befolyásolták.

A TV6 vezetője, Jevgenyij Kiszeljov Oroszország egyik legismertebb újságírója. Hetenként jelentkező hírelemző műsora, az Itogi gyakran kritizálja Putyin elnököt és kormányát. Kiszeljov szerint a TV6 az orosz televíziós piac egyik vezető csatornája, és nyugati könyvelési normák alapján a cég nyereséges - írta az AP hírügynökség.

Gazdasági okokra hivatkoznak

A per a Lukoil-Garant által májusban kezdeményezett csődeljárásra épül. A legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil nyugdíjalapjának, a Lukoil-Garantnak 15 százaléka van a TV6-ban. A Lukoil-Garant azért kezdeményezte a tévé felszámolását, mert úgy vélte, hogy annak adósságai meghaladják a vagyonát.

A TV6 ezzel szemben továbbra is nyereségesnek tartja magát, és egy idén életbe lépett törvényre hivatkozik, amely kisebbségi részvénytulajdonosok számára megtiltja csődeljárás kezdeményezését.

A Kreml eddig két magántévé működését lehetetlenítette el: az ORT magántelevízió részvényeinek 49 százalékát maga Borisz Berezovszkij adta el 2001 februárjában az orosz államnak. Az NTV 2001. áprilisában került az orosz gázóriás a Gazprom tulajdonába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?