Márk
13 °C
28 °C

Oda az orosz NTV függetlensége

2001.04.14. 21:26
Az orosz NTV tv-csatorna új vezetése szombatra virradóra átvette a hatalmat az osztankinói stúdiókban, míg a régi főnökséget pártoló újságírók egy része felmondott, s a TNT tv-csatornán készíti és sugározza műsorait. A Gazprom állami befolyás alatt álló energiaipari konszern emberei szombaton hajnalban leváltották az NTV Moszkva északi részén álló központjának biztonsági személyzetét.
A Kremllel szemben kritikus hangot megütő orosz NTV tévécsatorna elvesztette a függetlenségért vívott harcot a Gazprom konszernnel szemben. A KGB ismét hatalomra került és a független médiát is maga alá gyűri - kommentálta a fejleményeket Szerger Kovaljov, a Duma képviselője.

Az NTV 400 szerkesztője közül mintegy százan felmondtak. Nem maradt számunkra más választás - közölte Mariana Makszimovszkaja korábbi népszerű bemondónő. Ted Turner amerikai médiamágnás óvott a szerkesztőség megosztottságától, ami értelmetlenné tenné az általa az NTV függetlenségéért indított milliós befektetési menővert.

A Spanyolországban háziőrizetben tartott NTV alapító Vlagyimir Guszinszkij és a Gazprom médiavállatata között hónapok óta kendőzetlenül zajló tulajdonosi harc végül erőszak alkalmazása nélkül ért véget. A Gazprom emberei a hajnali órákban minden közjáték nélkül leváltották a régi vezetés biztonsági őreit és megtagadták a belépést az adó munkatársainak. Reggel már az új szerkesztőség által készített műsor ment adásba. Ezzel egyidejűleg a leléptetett szerkesztők a TNT csatornán sugározták a saját híreiket.

Az állami RTR tévéadó elnöke, az NTV társalapítója Oleg Dobrodejev az események után benyújtotta lemondását. A régi NTV-s kollektíva az elmúlt hetekben képes volt nagy tüntetéseket szervezni Moszkvában és Szentpéterváron a sajtószabadság és az NTV függetlensége mellett, de a közvélemény általános támogatását nem tudták kivívni.

A reformpártként jegyzett Jabloko vezetője, Gregorij Javlinszkij a tévécsatorna átvételét erőszakos tulajdonszerzésnek nevezte, és bejelentette, hogy az NTV esetét az Európa Tanácsban is szóvá teszi majd. Más politikusok ezzel szemben üdvözölték a konfliktus lezárását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Schröder német kancellárral a hét elején folytatott szentpétervári tárgyalásain azt hangsúlyozta, az NTV körüli viszály nem a sajtószabadságról, hanem a tulajdonosi érdekekről szól. Fontos megőrizni egy adót, amely kritikus a hatalommal szemben - jelentette ki Alfred Koh, a Gazprom a médiafelelőse egy újságnak adott interjújában.

Az NTV egykori vezérigazgatója új tévéhez pártolt

Alig néhány órával a kormánnyal szemben kritikus NTV tévécsatorna átvétele után az egykori vezérigazgató, Jevgenyij Kiszeljov átpártolt a magántulajdonú konkurenciához. Borisz Berezovszij TB-6 tévécsatornáját csak Oroszország néhány részében lehet fogni, de Kiszeljovot itt azonnal vezérigazgatóvá tették. Kiszeljov saját szavai szerint képesnek érzi magát arra, hogy egy új NTV-t építsen föl.