Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Négy amerikai diplomatát utasít ki Moszkva

2001.03.23. 11:41
Oroszország pénteken reggel döntött arról, hogy négy amerikai diplomatát utasít ki az országból. Az orosz külügyminisztérium cáfolta azokat a nyugati híreket, melyek szerint Moszkva ötven amerikai diplomatát utasít ki, válaszlépésként az orosz diplomaták washingtoni kiutasítására. A pénteki orosz napilapok Oroszország megszégyenítéséről, a hidegháború felélesztéséről írnak.
A Reuters hírügynökség arról értesült, hogy Oroszország pénteken reggel négy amerikai diplomata kiutasítását határozta el. A hírt a moszkvai amerikai nagykövet helyettesével, John Ordwayjel közölték, mivel James Collins nagykövet Szibériában tartózkodik hivatalos látogatáson. Az orosz hatóságok nem közölték a kiutasított négy amerikai diplomata nevét, és azt sem, mikor kell nekik elhagyni az országot. Az orosz hatóságok ,,további intézkedéseket" ígértek.

Az orosz külügyminisztérium cáfolta azokat a nyugati híreket, melyek szerint Moszkva ötven amerikai diplomatát utasít ki, válaszlépésként az orosz diplomaták washingtoni kiutasítására. Igor Ivanov külügyminiszter beszédében semmilyen konkrétum nem hangzott el, csupán arról beszélt, hogy ,,megfelelő" választ ad Washingtonnak, és ,,erre nem is kell sokat várni".

Moszkvai lapok a botrányról

Az Egyesült Államok ,,hidegháborút hirdetett" Oroszország ellen az orosz diplomaták kiutasításával - vélekedett pénteki kommentárjában a Szevodnya című lap, megjegyezve: Vlagyimir Putyin egyelőre hallgat, mert valószínűleg érzékenyen pontot érintett a döntés. Az amerikaiak először használták az orosz elnök számára legérthetőbb nyelvet, a viszálykodás nyelvét.

Az Izvesztyija is újabb orosz-amerikai kémháborúról ír, de úgy véli, nem megalapozott egy második hidegháború korszakának nyitányáról beszélni. A helyzet sokkal banálisabb, egyszerűen most kezdik kiismerni egymást az Egyesült Államok és Oroszország hatalomra került új csoportjai.

A Nyezaviszimaja Gazeta viszont már azt latolgatja, mit is nyerhet Oroszország a botrányból, s úgy értékeli, hogy Bush elnök szakítópróbának tette ki Moszkvát. Az ügy még az oroszok javára is válhat, hiszen megfosztja őket az elmúlt évtized illúzióitól, az önzetlen külföldi segítség délibábjától. Az orosz napilap megítélése szerint Washington alaposan kitervelte ezt a kampányt, amelynek célja Moszkva lejáratása volt. A lap szerint az amerikaiak abból indultak ki, hogy Oroszország meggyengült, továbbá annyira Amerika-ellenes, hogy nem érdemel kíméletet.

Megszégyenített Oroszország

A Nyezaviszimaja Gazeta által jósolt forgatókönyv szerint egymást érik majd a kölcsönös kiutasítások, s hamarosan Moszkva amerikai nagykövet nélkül marad (James Collins kinevezése egyébként is lassan lejár). Ráadásul sokáig nem lesz új amerikai nagykövet, vagy olyan személyt ajánlanak majd, akinek a személye valóságos sértés lenne Oroszország számára . A fejlett ipari országok és Oroszország olaszországi csúcstalálkozójáig nem lesz Putyin-Bush találkozó, mi több, a genovai értekezleten sem folytatnak külön megbeszélést. S ha mégis kitűzik az orosz-amerikai csúcs időpontját, akkor Bush majd elkésik valamilyen okból, arra kényszerítve ezzel Putyint, hogy megalázó várakozás után távozzon a helyszínről. Az Egyesült Államok emellett felvetheti Oroszország kizárását a "nagyok" klubjából is.

Sommázva, megalázások hosszú láncolata az eset, amely egy sakkfeladványra emlékeztet: Putyin vagy hagyja provokálni magát, s annyira hevesen reagál, hogy Oroszországot a ,,szégyenletes országok" közé lehet beskatulyázni, vagy pedig a kapitulációt választja, s engedelmeskedik a Washington által előírtaknak (különösen akkor, ha a sok "korbácssuhogtatás" után némi mézesmadzag is felbukkan a láthatáron) - vázolta a várható eseményeket a moszkvai lapkommentár, kitérve arra is, hogy a kiutasításoknak komoly belpolitikai vetülete is van, markánsabb vonalat húz a liberálisok és a Kreml-párti hazafias erők között.