Szilvia
5 °C
16 °C

Ötven tonnányi fegyvert foglaltak le az izraeliek

2002.01.04. 15:05
Ötven tonnányi, a palesztinoknak szánt fegyvert foglaltak le az izraeli hatóságok egy hajón a Vörös-tengeren. A fegyverek nagyrészt Iránból származhatnak. A Palesztin Hatóság cáfolja, hogy köze lenne a szállítmányhoz.
Az ötven tonnányi fegyvert, köztük nagy hatótávolságú katyusákat és tankelhárító rakétákat szállító hajót az izraeli haditengerészet egységei tartóztatták fel. Saul Mofaz altábornagy, vezérkari főnök pénteken tel-avivi sajtóértekezletén bejelentette: a Karin A nevű hajót csütörtökön tartóztatták fel és vizsgálták át az izraeli haditengerészet kommandósai Eilat izraeli kikötőtől 500 kilométerre.

A Palesztin Hatóság izraeli provokációnak tartja az esetet

A hajó egyértelműen a Palesztin Hatóság tulajdona, kapitánya a palesztin haditengerészet tisztje - jelentette ki a vezérkari főnök. "A Palesztin Hatóság vásárolta a hajót, a hatóság vezetői fizették a hajót és a fegyvereket is, amelyeknek a palesztin ellenőrzés alatti területekre kellett volna eljutniuk. A szállítmány Iránból érkezett" - mondta Mofaz.

A Palesztin Hatóságnak semmi köze ahhoz a fegyverszállítmányhoz, amelyet az izraeli hadsereg foglalt le - jelentette ki pénteken Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója. Nabil Abu Rudeina hangoztatta: a palesztin vezetésnek nincs tudomása az izraeliek által elfogott hajóról, az egész ügy az izraeli propaganda része, amelynek az a célja, hogy szabotálják Anthony Zinni amerikai közvetítő csütörtökön felújított békéltető tevékenységét.

A bejelentés nem sokkal azt követően került napvilágra, hogy Ariel Sharon izraeli kormányfő közölte Anthony Zinni amerikai különmegbízottal, hogy a palesztinok fegyvereket próbálnak csempészni az ellenőrzésük alatt álló területre - jelentette a BBC az izreali rádióra hivatkozva. Simon Peresz izraeli külügyminiszter az ügy kapcsán kijelentette lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy Iránt a terrorizmust támogató országok közé sorolják.

Jövő héten elkezdődhetnek a békéltető tárgyalások

Anthony Zinni amerikai közvetítő Jasszer Arafat palesztin vezetővel folytatott megbeszéléseit követően pénteken bejelentette: hétfőn felújítják az izraeli-palesztin biztonsági konzultációkat. A nyugalmazott tábornok a Közel-Keletre való visszatérésének másnapján a ciszjordániai Rámalláhban találkozott a Palesztin Hatóság vezetőjével. Izraeli közlés szerint Anthony Zinni személyesen is jelen lesz az első háromoldalú tárgyaláson. Az amerikai közvetítő pénteken megbeszéléseket folytatott Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel is. A két találkozóról részleteket egyelőre nem közöltek, mindazonáltal Zinni derülátóan nyilatkozott a fegyvernyugvás stabilizálásának kilátásairól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?