Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Ötven tonnányi fegyvert foglaltak le az izraeliek

2002.01.04. 15:05
Ötven tonnányi, a palesztinoknak szánt fegyvert foglaltak le az izraeli hatóságok egy hajón a Vörös-tengeren. A fegyverek nagyrészt Iránból származhatnak. A Palesztin Hatóság cáfolja, hogy köze lenne a szállítmányhoz.
Az ötven tonnányi fegyvert, köztük nagy hatótávolságú katyusákat és tankelhárító rakétákat szállító hajót az izraeli haditengerészet egységei tartóztatták fel. Saul Mofaz altábornagy, vezérkari főnök pénteken tel-avivi sajtóértekezletén bejelentette: a Karin A nevű hajót csütörtökön tartóztatták fel és vizsgálták át az izraeli haditengerészet kommandósai Eilat izraeli kikötőtől 500 kilométerre.

A Palesztin Hatóság izraeli provokációnak tartja az esetet

A hajó egyértelműen a Palesztin Hatóság tulajdona, kapitánya a palesztin haditengerészet tisztje - jelentette ki a vezérkari főnök. "A Palesztin Hatóság vásárolta a hajót, a hatóság vezetői fizették a hajót és a fegyvereket is, amelyeknek a palesztin ellenőrzés alatti területekre kellett volna eljutniuk. A szállítmány Iránból érkezett" - mondta Mofaz.

A Palesztin Hatóságnak semmi köze ahhoz a fegyverszállítmányhoz, amelyet az izraeli hadsereg foglalt le - jelentette ki pénteken Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója. Nabil Abu Rudeina hangoztatta: a palesztin vezetésnek nincs tudomása az izraeliek által elfogott hajóról, az egész ügy az izraeli propaganda része, amelynek az a célja, hogy szabotálják Anthony Zinni amerikai közvetítő csütörtökön felújított békéltető tevékenységét.

A bejelentés nem sokkal azt követően került napvilágra, hogy Ariel Sharon izraeli kormányfő közölte Anthony Zinni amerikai különmegbízottal, hogy a palesztinok fegyvereket próbálnak csempészni az ellenőrzésük alatt álló területre - jelentette a BBC az izreali rádióra hivatkozva. Simon Peresz izraeli külügyminiszter az ügy kapcsán kijelentette lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy Iránt a terrorizmust támogató országok közé sorolják.

Jövő héten elkezdődhetnek a békéltető tárgyalások

Anthony Zinni amerikai közvetítő Jasszer Arafat palesztin vezetővel folytatott megbeszéléseit követően pénteken bejelentette: hétfőn felújítják az izraeli-palesztin biztonsági konzultációkat. A nyugalmazott tábornok a Közel-Keletre való visszatérésének másnapján a ciszjordániai Rámalláhban találkozott a Palesztin Hatóság vezetőjével. Izraeli közlés szerint Anthony Zinni személyesen is jelen lesz az első háromoldalú tárgyaláson. Az amerikai közvetítő pénteken megbeszéléseket folytatott Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel is. A két találkozóról részleteket egyelőre nem közöltek, mindazonáltal Zinni derülátóan nyilatkozott a fegyvernyugvás stabilizálásának kilátásairól.