Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Öngyilkos merényletet kísérelt meg egy palesztin

2001.12.28. 10:06
Egy páncéltörő rakétával felfegyverzett palesztin merénylő megpróbált bejutni egy gázai zsidó településre. A palesztin férfit az izraeli katonák lelőtték. Izrael továbbra sem engedi Jasszer Arafatot Betlehembe.
Öngyilkos merényletre készülő palesztin férfit lőttek le péntek hajnalban az izraeli katonák a Gázai övezetben, Necarim zsidó telep közelében.

A palesztin merénylő lőfegyverrel és egy páncéltörő rakétával a kezében próbálta megközelíteni a Gázai övezet középső részén fekvő zsidó telepet, mikor az izraeli őrjárat katonái tüzet nyitottak rá. A férfi azonnal meghalt, a katonák a palesztin merénylő ruhája alatt testre erősített pokolgépet találtak. A palesztin biztonsági erők nem nyilatkoztak az ügyben.

Megtört tűzszünet

A pénteki incidens az első ilyen jellegű támadás volt, amióta Jasszer Arafat palesztin vezető december 16-án tűzszünetre szólította fel a szélsőséges palesztin szervezeteket, és röviddel azután a Palesztin Hatóság munkájának segítése érdekében mind a Hamász, mind az Iszlám Dzsihád vállalta az izraeli célpontok elleni merényletek felfüggesztését.

Izrael eközben a karácsonyra való tekintettel feloldotta a blokádot a ciszjordániai Betlehem körül, de Jasszer Arafat továbbra sem kapott belépési engedélyt a városba.