Benedek
-5 °C
5 °C

Arafat rendőrei összecsaptak a Hamasszal

2001.12.20. 13:19
Az izraeli hadsereg csütörtökre virradóra kivonult Rámalláh közelében két palesztin településről. A hajnali órákban heten megsebesültek, miután a Hamász egyik vezetőjét letartóztatni próbáló palesztin rendőrök összecsaptak a szélsőséges szervezet fegyvereseivel.
Palesztin biztonsági források szerint az izraeli katonák csütörtökön elhagyták a ciszjordániai Rámalláhtól nyugatra és északra lévő al-Tira és Bitunia palesztin autonóm településeket. Az izraeli hadsereg nemrégiben vonult be a két említett területre, kiürítésüket pedig az izraeli-palesztin biztonsági találkozó után hajtották végre.

Heten megsebesültek csütörtök hajnalban, miután Gázában palesztin rendőrök összecsaptak a Hamász fegyvereseivel. A szélsőséges szervezet tagjai vezetőjüket védelmezve csaptak össze a rendőrökkel. A palesztin hatóságoknak végül nem sikerült letartóztatniuk Abdul Aziz Rantiszit, mert 300-400 tüntető is elzárta a házához vezető utat.

Az izraeli hadsereg csütörtökön elismerte, hogy tévedésből telepített robbanószerkezetet a Gázai övezetben egy iskola közelébe, amely végül öt gyermek életét oltotta ki. A november 22-én történt incidens áldozatai hét és tizennégy év közötti iskolások voltak. Az esettel kapcsolatban több tisztet megrovásban részesítenek - adta hírül a hadsereg közleménye. Korábban több izraeli politikus, köztük Simon Peresz külügyminiszter is vizsgálatot követelt az ügyben - írja az AP.