Szilárda
0 °C
6 °C

Izrael bombázókkal folytatja a megtorlást

2001.12.14. 18:43
Izrael péntek este - immár harmadik napja - F-16-os harci gépekkel támadott palesztin célpontokat Gázában. A nap folyamán is folytatódtak a megtorló csapások, melyek számos halálos áldozatot követeltek.
Miközben a ciszjordániai Hebronban pénteken kora este immár a második palesztin vesztette életét az izraeliekkel vívott tűzpárbajban, a Hamász szélsőséges iszlám szervezet - amelynek szerdai véres merénylete váltotta ki a mostani izraeli megtorló akciót - "válaszlépéseinek" folytatását ígérte. Kaled Mesal, a Hamász politikai bizottságának első embere "az izraeli kormányfő által véghez vitt mészárlás megtorlásaként" minősítette a kilátásba helyezett újabb támadásokat. Mesal arra biztatta a Palesztin Hatóságot, hogy "fogja az ellenállás pártját, és ne vesse magát alá az amerikai és izraeli nyomásnak". Az ellenállás - idézte őt az AFP - addig folytatódik, amíg a megszálló nem távozik.

Izrael tagad

Még csütörtök este legkevesebb húsz ember megsebesült a gáza-övezetbeli célpontok ellen intézett támadásokban, és Gáza városban találat ért egy mecsetet is. A hadsereg tagadta, hogy szándékosan célozta volna az épületet. A mecsetben imádkozott - de sértetlen maradt - mások mellett Ahmed Jaszin, a Hamász szellemi vezetője, akit az Izrael elleni közelmúltbeli merényletekért tartanak felelősnek.

Rendőrségi célpontok

A légitámadás célpontjai hivatalosan palesztin biztonsági posztok és épületek voltak. A ciszjordániai Ramalláhban egy rendőrségi épületre lőttek ki rakétákat, míg Dzsenínben Jasszer Arafat palesztin vezető Al Fatah szervezetének irodáját vették célba. Ramalláhban a lövedékek kárt tettek egy iskolaépületben is.

Az izraeli hadsereg harckocsijai Dél-Gázában pénteken behatoltak a Hán-Júnisz menekülttáborba, és elfoglalták a tábor egy részét. A behatolás kezdetén gránátokat lőttek ki a tábor bejáratára. Terroristagyanús személyeket tartóztattak le, és leromboltak mintegy 15 házat.

Öt vagy hat falusi palesztint lőttek le

A ciszjordániai Szalfitban - az eltérő források szerint - öt vagy hat palesztint lelőttek, s ebben a körzetben is számos letartóztatást eszközöltek. Palesztin részről mészárlásnak minősítették azt, amit a faluban az izraeliek véghez vittek.