Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Atomrakéták árnyékában

2002.01.25. 10:57
Pakisztán elítélte, hogy India a jelenlegi feszült helyzetben tesztelt egy atomtöltettel felszerelhető ballisztikus rakétát -jelentette a BBC. A kísérlettel kapcsolatban Peking is aggodalmát fejezte ki.
Az Agni II. rakéta tesztelésére Indiában a Köztársaság Napjának estéjén került sor, és sokan ezt az ugyancsak atomnagyhatalom szomszédoknak - Pakisztánnak és Kínának - szánt figyelmeztetésnek látják. India és Pakisztán közti viszony az indiai Parlamentnél történt decemberi öngyilkos bombamerénylet óta rendkívűl feszült. India szerint Pakisztán támogatta terroristákat, és azóta a két ország többezer katonát mozgosított.

India szerint a kísérletnek nincs politikai jelentősége

Atal Behari Vajpayee indiai miniszterelnök szerint a kísérlet csak egy volt az India biztonságát és védelmét szolgáló számos lépés közül. A tesztelés időpontját még a Pakisztánnal való katonai szembenállás előtt jelölték ki, és a döntésben csak a technikai körülmények játszottak szerepet - közölte Nirupama Rao, az indiai Külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, a kísérletnek nincs politikai jelentősége, és nem kapcsolódik egyetlen eseményhez se.

Ugyanakkor Pakisztán nem így értékeli a történteket. "Az esemény nem tesz jót a régió stabilitásának, különösen a jelenlegi szituációban" - áll a pakisztáni külügyminisztérium péntek reggeli közleményében. Kína aggodalmát fejezte ki a kísérlettel kapcsolatban.

A kísérlet

A tesztelés a Bengáli-öbölben történt, ahol a 2000 kilométer hatótávolságú rakéta mintegy 700 kilométert repült - jelentette az indiai Press Trust hírügynökség. A legutolsó tesztelés majdnem pontosan egy évvel ezelőtt történt. Tudósítók szerint a nagyobb hatótávolságú verziók kulcsfontosságú szerepűek India stratégiájában, amely arra irányul, hogy megalkossa az atomhatalom szomszédai elrettentésére szolgáló nukleáris arzenált.