Gusztáv
3 °C
6 °C

Atomrakéták árnyékában

2002.01.25. 10:57
Pakisztán elítélte, hogy India a jelenlegi feszült helyzetben tesztelt egy atomtöltettel felszerelhető ballisztikus rakétát -jelentette a BBC. A kísérlettel kapcsolatban Peking is aggodalmát fejezte ki.
Az Agni II. rakéta tesztelésére Indiában a Köztársaság Napjának estéjén került sor, és sokan ezt az ugyancsak atomnagyhatalom szomszédoknak - Pakisztánnak és Kínának - szánt figyelmeztetésnek látják. India és Pakisztán közti viszony az indiai Parlamentnél történt decemberi öngyilkos bombamerénylet óta rendkívűl feszült. India szerint Pakisztán támogatta terroristákat, és azóta a két ország többezer katonát mozgosított.

India szerint a kísérletnek nincs politikai jelentősége

Atal Behari Vajpayee indiai miniszterelnök szerint a kísérlet csak egy volt az India biztonságát és védelmét szolgáló számos lépés közül. A tesztelés időpontját még a Pakisztánnal való katonai szembenállás előtt jelölték ki, és a döntésben csak a technikai körülmények játszottak szerepet - közölte Nirupama Rao, az indiai Külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, a kísérletnek nincs politikai jelentősége, és nem kapcsolódik egyetlen eseményhez se.

Ugyanakkor Pakisztán nem így értékeli a történteket. "Az esemény nem tesz jót a régió stabilitásának, különösen a jelenlegi szituációban" - áll a pakisztáni külügyminisztérium péntek reggeli közleményében. Kína aggodalmát fejezte ki a kísérlettel kapcsolatban.

A kísérlet

A tesztelés a Bengáli-öbölben történt, ahol a 2000 kilométer hatótávolságú rakéta mintegy 700 kilométert repült - jelentette az indiai Press Trust hírügynökség. A legutolsó tesztelés majdnem pontosan egy évvel ezelőtt történt. Tudósítók szerint a nagyobb hatótávolságú verziók kulcsfontosságú szerepűek India stratégiájában, amely arra irányul, hogy megalkossa az atomhatalom szomszédai elrettentésére szolgáló nukleáris arzenált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!