Adóellenes zavaragások Pakisztánban

2000.06.01. 15:40
Pakisztán városaiban napok óta utcai zavargások vannak, miután a kormány bejelentette, hogy javítani szeretné az adózási fegyelmet, és ehhez elsőként egy átfogó adóellenőrzésre van szükség. A kereskedők képviselői szerint egy ilyen akció csak a korrupciót növelné, a kormány viszont ragaszkodik tervéhez, mivel az feltétele a nemzetközi kölcsönök folyósításának.
Utcai zavargások
Az iszlámábádi kormány megerősítette, hogy továbbra is ragaszkodik tervéhez, mellyel el szeretné érni, hogy minél többen fizessenek adót Pakisztánban - jelentette be Dzsaved Dzsabbar információs miniszter. Becslések szerint ugyanis jelenleg Pakisztán 140 millió lakosából körülbelül 1,2 millió fizet adót.

A miniszter azután nyilatkozott, miután pakisztáni üzletemberek találkoztak Pervez Musharaffal tábornokkal (aki 1999-ben puccsal került hatalomra), és arra kérték, halassza el az adóreformot.

Sharif életfogytiglant kapott

A karachi bíróság áprilisban gépeltérítés és terrorizmus miatt életfogytiglanra és vagyonelkobzásra ítélte Nawaz Sharif pakisztáni ex-miniszterelnököt. Felmentették viszont az emberrablás és emberölési kísérlet vádjai alól. Rehmat Jafri bíró a hat további vádlottat minden vád alól felmentette. A per az 1999. október 12-én történtekről szólt. Sharifot azon a napon mozdították el Pervez Musharraf tábornok emberei egy katonai puccs során. A vád szerint aznap Sharif nem engedte leszállni azt az üzemanyaghiánnyal küszködő gépet, amin a tábornok utazott. Musharraf élete veszélyeztetésével vádolta Sharifot. Sharif ügyvédjei azzal védekeztek, hogy a tábornok gépe korábban már engedélyt kapott üzemanyag-felvételre. Májusban a bíróság engedélyezte, hogy az ügyész fellebbezzen a halálos ítélet kiszabása érdekében.

A kormány elsőként egy általános adóellenőrzést, -felmérést akar tartani, de ebben sok kereskedő és boltos nem hajlandó részt venni, így napok óta tüntetések, zavargások vannak Pakisztán városaiban. A hatóságok több napi ellenállás után őrizetbe vettek néhány kereskedőt.

Musharraf tábornok azért találkozott a Pakisztáni Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel, hogy megpróbálja meggyőzni a reform ellenzőit, illetve hogy megpróbálják békés úton rendezni a konfliktust - mondta a találkozó után Shaukat Aziz pénzügyminiszter. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek, mert a különböző megmozdulásokat más-más csoport szervezte.

Pervez Musharaffal tábornok
Aki 1999-ben puccsal került hatalomra
Az is igaz azonban, hogy néhány szervezet, például a baluchisztáni, bejelentette, hogy megállapodtak a helyi adminisztráció képviselőivel. Ennek ellenére a nagyobb városokban a boltok és piacok nagy része zárva maradt.

A kereskedők szervezetei egyébként azon az alapon támadják az adóellenőrzés tervét, hogy az szerintük csak az amúgy is korrupt hivatalnokok megvesztegetésére bátorítana. A kormány ezzel együtt szeretné növelni adóbevételeit, mivel ez a feltétele bizonyos nemzetközi kölcsönök folyósításának. 1999-ben emiatt például a Nemzetközi Valutaalap egy másfél milliárd dolláros hitel utalását halasztotta el.  • Hírek
  • Személyi kölcsön