Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megbuktatták a litván elnököt

2004.04.06. 16:29
Kétharmados többséggel leváltotta a maffiakapcsolatokkal vádolt litván elnököt az ország parlamentje. Rolandas Paksas az alkotmánybíróság szerint megsértette a törvényeket, a titkosszolgálatok szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A hatalmat ideiglenesen a parlament elnöke veszi át.
Leváltották államfői hivatalából Rolandas Paksast. Az állammtitoksértéssel és a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolt Paksas elmozdítását a litván parlament képviselőinek kétharmada támogatta.

A szavazatszámlálás hivatalos végeredménye egyelőre nem ismert.

Kedvezményezett a maffia

Paksas az alkotmánybíróságának múlt heti ítélete szerint az elnök három esetben is megsértette az alkotmányt. A vádak szerint államtitkokat adott át és állampolgárságot adományozott legfőbb pénzügyi támogatójának, az Oroszországban maffiakapcsolatokkal is gyanúba keveredett Jurij Boriszovnak. Az alkotmánybíróság szerint az államfő hatalmával visszaélve befolyásolta az üzleti életet is.

A botrány tavaly októberben tört ki, miután kiszivárgott, hogy az elnök főtámogatója maffiakörökkel tart kapcsolatot. A litván titkosszolgálat szerint Paksas ezáltal zsarolhatóvá vált, ami veszélyezteti a litván nemzetbiztonságot.

Biztos bukás

Paksas tagadta a vádakat, véleménye szerint politikai ellenfelei szőttek összeesküvést ellene.

Még visszajöhet

Paksast leváltása után a parlament elnöke veszi át ideiglenesen a hatalmat. Új elnökválasztást hatvan napon belül kell kiírni - ennek legfőbb esélyese azonban Paksas.