Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Izrael visszavonta tizenhétezer palesztin munkavállalási engedélyét

2003.01.07. 10:52
A vasárnapi merényletek követően Izrael megtiltotta a Palesztin Hatóság vezetőinek, hogy külföldre utazzanak, és érvénytelenítette a 35 évnél fiatalabb palesztinoknak korábban kiadott munkavállalási engedélyeket.
Izrael úgy döntött, hogy a 35 év alatti palesztinok nem léphetnek ki a palesztin területekről, egyúttal megtiltotta a Palesztin Hatóság vezetőinek, hogy Ciszjordánia városai között közlekedjenek vagy külföldre utazzanak. A vasárnapi tel-avivi merénylet nyomán bevezetett izraeli korlátozó intézkedésekről Száeb Erekat, a helyi kormányzati ügyek palesztin minisztere tájékoztatta kedden az AFP francia hírügynökséget. Erekat szerint mindez újabb bizonyítéka annak, hogy Izrael szét akarja verni a Palesztin Hatóságot.

Visszavont engedélyek

A még hétfőn meghozott döntés értelmében újabb utasításig érvénytelenek a 35 évnél fiatalabb palesztinoknak kiadott izraeli munkavállalási engedélyek. Palesztin tisztségviselők szerint az elmúlt hetekben mintegy 17 ezren dolgozhattak Izraelben ilyen engedéllyel.

Meghiúsult találkozó

A vasárnap Tel-Avivban elkövetett merényletekben a két öngyilkos robbantón kívül 23 ember halt meg és több mint százan megsebesültek. Az izraeli kormány a merényletek után megtiltotta a palesztin vezetők elutazását a január 14-re kitűzött londoni tanácskozásra, ahol azokat az intézményi reformokat vitatták volna meg, amelyek megvalósítását az Egyesült Államok a palesztin államiság előfeltételének szabott. A palesztin vezetőket a brit kormány hívta meg, hogy találkozzanak a közel-keleti kérdésben közvetítő négyes fogat - az Európai Unió, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország - diplomatáival valamint hogy megvitassák a béke és a demokratikus reformok ügyét.