Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Katonaruhás jemeniek a Palestine szállóban

2003.04.02. 13:12
Egy újságíróknak is otthont adó bagdadi hotelben szállásoltak el 35 jemenit, akik azért érkeztek Irakba, hogy öngyilkos merényleteket hajtsanak végre a szövetségesek ellen. Az öngyilkos merénylőket azután kezdték el intenzívebben toborozni, miután szombaton négy amerikai katonával végzett egy öngyilkos merénylő.
Jemeni önkéntesek egy csoportja érkezett Irakba, hogy öngyilkos merényleteket hajtson végre az országot megszálló amerikai és brit csapatok ellen. A 35 katonaruhás jemenit nem minden ok nélkül szállásolták el a Palestine Hotelben. A Bagdad központjában fekvő fotel ad ugyanis otthont a háborúról tudósító külföldi újságíróknak.

Mindenki Irakba!

"Mártír merénylő vagyok Jemenből. Azért jöttem, hogy felszabadítsam Irakot a megszálló imperialista britektől és amerikaiaktól" - nyilatkozta egy 17 éves jemeni fiatalember a Reuters újságírójának. "Arra kérek minden becsületes arabot, hogy jöjjön Irakba, és segítsen az ország megvédésében."

Az öngyilkos merénylőket az arab országokban azután kezdték intenzívebben toborozni, hogy szombaton négy amerikai katonával végzett egy arab származású férfi, aki a támadás után maga is életét vesztette. Bagdad szerint több mint hatezer arab önkéntes érkezik az elkövetkező napokban az iraki fővárosba.

Szent háborúra szólított

Az Amerika-ellenes érzelmek Jemenben különösen erősek; az országban az al-Káidának is vannak terroristacsoportjai. A Reuters emlékeztet arra, hogy Szaddám Huszein kedden szent háborúra szólította a világ minden arabját és muzulmán hívőjét.