Angelika
-4 °C
3 °C

Szír útlevéllel érkeznek az önkéntesek Irakba

2003.04.02. 04:16
Tucatnyi, különböző arab országokból érkezett de szír útlevéllel rendelkező iraki önkéntest fogtak el az SAS kommandósai Nyugat-Irakban. Szíria legkevesebb kétezer úlevelet állított ki. A brit kormányzat szerint Irak szomszédja "a tűzzel játszik".
Öngyilkos merénylőket és harcolni vágyó arab önkénteseket szállított az a busz, amit a brit hadsereg különleges alakulata, az SAS kommandó alakulatai fogtak el Nyugat-Irak sivatagjában - jelentette a Times. A brit napilap értesülései szerint a különböző arab országokból származó önkéntesek mindegyike szír útlevéllel rendelkezett.

Támogatják az iraki ellenállást

Szíria legalább kétezer útlevelet állított ki az irakban harcolni vagy öngyilkos merényletet végrehajtani akaró önkéntesek számára - írja a Times. A szír tisztviselők, bár nyiltan nem fejezték ki szimpátiájukat Huszein diktatúrája iránt, nem csinálnak titkot abból, hogy támogatják "az iraki nép ellenállását".

A brit kormányzat attól tart, hogy az útlevélkérő önkéntesek jelentős része öngyilkos merényletre is kész palesztin, akik most "bosszút állhatnak" az Egyesült Államokon Izrael támogatásáért. A hírszerzés információi szerint legalább hatszáz irakba érkezett önkéntes kész felrobbantani magát - írja a Times.

"Szíria a tűzzel játszik" - jelentette ki egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő. Szíria hétfőn visszautasította az Egyesült Államok vádjait, miszerint orosz hadfelszerelést, például éjjellátó készülékeket szállít Iraknak.