Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Párhuzamot vont a holokauszt és az abortusz között a pápa

2005.02.23. 13:45
Olasz újságírók és német poltikusok bírálatát váltotta ki II. János Pál pápa szerdán a boltokba került könyve, amelyben az egyházfő a holokauszttal vetette össze a magzatelhajtás kérdését. Német kereszténydemokraták szerint a bírálókból a katolikusgyűlölet beszél.

Emlékezet és azonosság
A 224 oldalas könyv, amely több európai országban egyszerre, szerdán került a könyvesboltokba, a demokrácia, a szabadság és a béke kérdéseit boncolgatja keresztény szemszögből. A mű javarészt azokon a beszélgetéseken alapul, amelyeket 1993-ban folytatott a katolikus egyházfő két lengyel filozófussal, Józef Tischnerrel és Krzysztof Michalskival. A pápa a későbbiekben némileg átszerkesztette és aktuális témákkal frissítette e beszélgetések szövegét, ezek az átdolgozott szövegek kerültek be a most megjelent könyvbe.
Visszautasította Joseph Ratzinger bíboros azokat a bírálatokat, amelyek II. János Pál pápát érték, mert a katolikus egyházfő - a bírálók megfogalmazása szerint - párhuzamot vont új könyvében a holokauszt és a magzatelhajtás között.

Ratzinger, a Vatikán hittani kongregációjának vezetője az Emlékezet és azonosság című új pápai könyv kedd esti bemutatóján közölte, II. János Pál "nem helyezte egy szintre" a holokausztot és a magzatelhajtást. Csupán "a jelen kísértéseitől óvott, nehogy újra a gonosz csapdájába essünk" - hangsúlyozta a bíboros.

A holokausztnak vége, az abortusznak nem

A katolikus egyházfő azt írja új könyvében: mind a magzatelhajtás, mind a holokauszt abban gyökerezik, hogy kormányok összeütközésbe kerülnek Isten törvényeivel. A zsidók tömeges megsemmisítésének gyakorlata véget ért a náci rendszer bukásával, "folytatódik azonban a megfogant, de még meg nem született emberi lények legális megsemmisítése" - olvasható a pápa könyvében.

A La Republica római lap megütközéssel reagált kommentárjában a pápai műben előforduló holokauszt-párhuzamra. Bírálattal illette ezeket a kitételeket Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Guido Westerwelle, a német szabad demokraták vezetője, valamint Volker Beck, a kisebbik német kormánypárt, a Zöldek parlamenti ügyvezetője is.

Videóaudiencia szerdán
Első alkalommal tartott videókapcsolaton keresztül audienciát II. János Pál pápa szerdán, miután egészségi állapota és a zord időjárás miatt lemondták Szent Péter téri megjelenését. Korábban a Vatikán közölte, hogy a lábadozó pápa orvosi tanácsra nem tartja meg szokásos szerdai kihallgatását, hanem csak hivatala ablakából oszt áldást híveinek. A 84 éves pápa végül dolgozószobájából, egy videokamera előtt ülve köszöntötte a több ezer hívőt, és a kihallgatás csak 25 percig tartott a szokásos 90 perc helyett. A katolikus egyházfő rekedtes hangon, de érthetően beszélt.
Beck élesen bírálta és "közösség elleni uszításnak" nevezte a homoszexualitásról szóló pápai fejtegetéseket is. Az egyházfő azt írta e kérdésről, hogy "a melegházasság is az isteni törvény megsértése". A könyv szerint "megengedhető, sőt kívánatos feltenni a kérdést, hogy nem a gonosz egy új ideológiájának alattomos és rejtett felbukkanásáról van-e szó, amikor egyes intézményekben, köztük az Európai Parlamentben felvetődik, hogy el kellene ismerni a homoszexuális kapcsolatokat a család alternatív formájaként".

A katolikusgyűlölet beszél belőlük

Német kereszténydemokraták az egyházfő védelmére keltek Beck éles kijelentése után. Herman Kues, a CDU parlamenti frakciójának egyházi ügyekkel foglalkozó illetékese "sértőnek és közönségesnek" nevezte Beck szavait, és úgy fogalmazott, hogy a Zöldek politikusából "a katolikusgyűlölet beszél".