Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A pápa a válás ellen kampányol

2002.01.28. 16:35
A válás rossz és ellentétes az igazsággal - véli II. János Pál. A szentatya, ezért arra kéri a katolikus ügyvédeket, hogy ne vállaljanak válópereket. A pápa a társadalom testén ejtett sebnek nevezte a válás intézményét, mert "a házasságok felbonthatatlanságát nem lehet egyszerű magánválasztásnak tekinteni, mivel az egész társadalom egyik alapjáról van szó".
II. János Pál pápa hétfőn felszólította a katolikus ügyvédeket, hogy ne vállaljanak válóperes ügyeket lelkiismereti okokra hivatkozva, mert a válás "mindig rossz", és "ellentétes az igazsággal". A szentatya a Szent Római Rota, a Szentszék házassági ügyekben illetékes fellebbviteli bírósága bíráinak és ügyvédeinek küldött üzenetében a válás intézményét "a társadalom testén ejtett sebnek" nevezte, és kijelentette: "a házasságok felbonthatatlanságát nem lehet egyszerű magánválasztásnak tekinteni, mivel az egész társadalom egyik alapjáról van szó".

A pápa ugyanakkor elismerte, hogy a válóperes ügyekben való részvétel megtagadása nehéz lehet a bíráknak, mert az ő tevékenységüket szabályozó törvények nem ismerik egy ügy lelkiismereti okokból való elutasítását, de meg kell találniuk a hatékony módszereket a családi egység bátorítására, a békéltetésre. Az ügyvédeknek viszont csak azokat az eseteket lenne szabad elfogadniuk, amikor védencük szándéka nem a házasság felbontására irányul, hanem olyan törvényes igényeik teljesítésére, amelynek nincsen más útja, mint a per.

Kampány a házasság felbonthatlanságáért

II. János Pál egyúttal kérte a keresztényeket, hogy vegyenek részt abban a kampányban, amelyet a házasság polgári felbonthatatlanságáért folytatnak, és határozottan szálljanak szembe minden olyan törvényi és adminisztratív intézkedéssel, amelyek megnyitják az utat a válás előtt, vagy pedig egy szintre hozzák a házasságot az élettársi kapcsolattal, beleértve a homoszexuálisok együttélését.