Jenő
-3 °C
5 °C

A pápa a válás ellen kampányol

2002.01.28. 16:35
A válás rossz és ellentétes az igazsággal - véli II. János Pál. A szentatya, ezért arra kéri a katolikus ügyvédeket, hogy ne vállaljanak válópereket. A pápa a társadalom testén ejtett sebnek nevezte a válás intézményét, mert "a házasságok felbonthatatlanságát nem lehet egyszerű magánválasztásnak tekinteni, mivel az egész társadalom egyik alapjáról van szó".
II. János Pál pápa hétfőn felszólította a katolikus ügyvédeket, hogy ne vállaljanak válóperes ügyeket lelkiismereti okokra hivatkozva, mert a válás "mindig rossz", és "ellentétes az igazsággal". A szentatya a Szent Római Rota, a Szentszék házassági ügyekben illetékes fellebbviteli bírósága bíráinak és ügyvédeinek küldött üzenetében a válás intézményét "a társadalom testén ejtett sebnek" nevezte, és kijelentette: "a házasságok felbonthatatlanságát nem lehet egyszerű magánválasztásnak tekinteni, mivel az egész társadalom egyik alapjáról van szó".

A pápa ugyanakkor elismerte, hogy a válóperes ügyekben való részvétel megtagadása nehéz lehet a bíráknak, mert az ő tevékenységüket szabályozó törvények nem ismerik egy ügy lelkiismereti okokból való elutasítását, de meg kell találniuk a hatékony módszereket a családi egység bátorítására, a békéltetésre. Az ügyvédeknek viszont csak azokat az eseteket lenne szabad elfogadniuk, amikor védencük szándéka nem a házasság felbontására irányul, hanem olyan törvényes igényeik teljesítésére, amelynek nincsen más útja, mint a per.

Kampány a házasság felbonthatlanságáért

II. János Pál egyúttal kérte a keresztényeket, hogy vegyenek részt abban a kampányban, amelyet a házasság polgári felbonthatatlanságáért folytatnak, és határozottan szálljanak szembe minden olyan törvényi és adminisztratív intézkedéssel, amelyek megnyitják az utat a válás előtt, vagy pedig egy szintre hozzák a házasságot az élettársi kapcsolattal, beleértve a homoszexuálisok együttélését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?