Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondták a pápa külföldi útjait

2003.09.30. 10:07
A pápa külföldi útjait lemondták, a kúria komolyan aggódik II. János Pál egészsége miatt - írja a római La Repubblica című napilap alapján a Népszabadság, amelynek hétfői beszámolója szerint a katolikus egyházfő a bíborosi testület összehívása mellett azt is mondta szűkebb körben, hogy "tudom, hogy nem utazom többet", és Szlovákia volt az utolsó ilyen útja.
A szlovákiai volt az utolsó utazásom - vallotta be bizalmasainak állítólag a megrendült egészségű II. János Pál a La Repubblica tegnapi kiszivárogtatása szerint. A Népszabadság keddi számában emlékeztet rá: a pápa Szlovákiában tett, szám szerint 102. apostoli látogatása előtt még azt tervezte, hogy jövőre talán felkeresheti Franciaországot, Ausztriát, Svájcot és ismét meglátogathatja szülőföldjét, Lengyelországot is, de betegsége úgy tűnik közbeszólt.

Ragaszkodott terveihez

A világ katolikus hívőinek nyolcvanhárom esztendős lelki vezetője állítólag még akkor is ragaszkodott terveihez, amikor pedig, aggasztó szlovákiai nyilvános elgyengülései nyomán munkatársai megpróbálták ezekről lebeszélni.

Múlt kedd óta azonban egyértelművé vált, hogy II. János Pált egészségi állapota immár a lehető legnagyobb óvatosságra kényszeríti.

Utazó pápa

A Szent Péter trónját 25 évvel ezelőtt elfoglaló Karol Wojtyla egészsége azután kezdett el hanyatlani, hogy az ellene 1981-ben elkövetett merényletben három pisztolygolyót kapott a testébe.

Az "utazó pápa" az elmúlt negyedszázad alatt 102 út során 201 országot keresett fel, s csaknem egymillió 170 ezer kilométert tudhat maga mögött. Ez hozzávetőleg harmincszorosa a Föld kerületének, s több mint háromszorosa a Föld és a Hold távolságának - írja a Népszabadság.