Judit
2 °C
7 °C

Szabadlábon a háborús bűnökért elítélt Papon

2002.09.18. 10:33
A francia fellebbviteli bíróság szerdán elrendelte a háborús bűnös Maurice Papon szabadon bocsátását. A hajdani rendőrkapitányt azért ítélték el, mert közreműködött a francia zsidók második világháborús deportálásában.
Maurice Papont 1999-ben emberiség elleni bűntettek miatt kapott 10 éves börtönbüntetést. Papon volt a legmagasabb rangú francia tiszt, akit azért ítéltek el, mert együttműködött a nácikkal. A szabadon bocsátásról szóló döntést egy orvosi vizsgálat előzte meg, aminek végeredménye szerint Papon egészségi állapota nem összeegyeztethető a börtönviszonyokkal.

A határozat számos emberi jogi csoport tiltakozását váltotta ki. "Sajnálom a döntést", nyilatkozta a "Nácivadász"-ként emlegetett Serge Klarsfeld. "Kettős mércét alkalmazunk a bebörtönzöttek megítélésekor. Szabadon engedünk egy kifogástalan körülmények között fogva tartott embert, míg az olyan elítélteket, akik súlyos betegek - AIDS-fertőzöttek vagy rákosok - benntartunk.

Sajtónyilatkozatában a Human Rights League is tiltakozott a bíróság döntése ellen, mert most már biztos - fogalmaztak -, hogy Papon sohasem fog megfizetni elkövetett bűneiért. Patrick Gaubert, a rasszizmus és antiszemitizmus elleni liga vezetője lehangolónak nevezte az ügyet. Véleménye szerint Papon megérdemli, hogy börtönben maradjon. "Fogva tartása jelentette volna a minimumot, amit a társadalom tehetett volna az általa halálba küldött gyermekek emlékéért."

Ügyvédei az elítélt korára és egészségi állapotára hivatkozva már többször kérték Papon szabadon bocsátást. A vichyi kormány tisztviselője korábban már átesett egy bypass műtéten, és 1999-ben pacemakert is be kellett ültetniük az orvosoknak.

Az ügyhöz kapcsolódik, hogy a Deportáltak, Internáltak, Ellenállók és Hazafiak Nemzeti Szövetsége pert indított a francia állam ellen, mert Papon bűneit állami tisztviselőként követte el. Júliusban a párizsi bíróság ezért jelképesen egy euró kártérítésre kötelezte a francia államot.

A bírósági ítélet indoklása szerint a náci megszállókkal együttműködő kormány Franciaország történelmének részét képezi, és nem lehet a történelmi folytonosságtól eltekinteni e kormánynak az előzőkkel és a későbbiekkel ellentétes politikai alapállására hivatkozva. A bíróság az állam folytonosságának elvét hangsúlyozta, amit az intézményes rend történelmi hullámzásai nem szakítanak meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?