Géza
-12 °C
-4 °C

Három iráni gyújtotta fel magát Párizsban

2003.06.18. 19:49
Életét vesztette az egyik önmagát felgyújtó iráni tiltakozó Párizsban. A Nép Mudzsahedinjei nevű, terroristagyanús iráni ellenzéki szervezet tagjainak kiutasítása ellen tiltakozva hárman gyújtották fel magukat a francia kémelhárítás párizsi irodája előtt. Svájcban szintén önmaga felgyújjtásával próbálkozott egy iráni, de a rendőrök megakadályozták tettét.
Életét vesztette az a negyvenéves iráni nő, aki reggel gyújtotta fel magát a francia kémelhárítás (DTS) párizsi irodája előtt - jelentette az MTI. A nap folyamán három iráni gyújtotta fel magát tiltakozásul a Nép Mudzsahedinjei nevű, terrorizmussal is vádolt iráni ellenzéki szervezet aktivistáinak letartóztatása miatt. A délelőtt két nő, kora este egy férfi gyújtotta fel magát.

Késő délután egy férfi készült ugyanerre Svájcban, a francia nagykövetség előtt. A tiltakozó leöntötte magát benzinnel, de mielőtt meggyújthatta volna magát a rendőrök elfogták - jelentette az AP.

Letartóztatások

A francia rendvédelmi szervek kedden egy nagyszabású akció során a teheráni kormányzat ellen szervezkedő iráni fegyveres ellenzéki mozgalom 165 tagját gyűjtötték be Párizs körzetében. A Nép Mudzsahedinjei franciaországi központjában 5 millió dollár készpénzt találtak a nyomozók. Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter közölte, hogy ezzel sikerült felszámolni a modzsahedek franciaországi hálózatát, amely az amerikaiak iraki háborúja óta a mozgalom nemzetközi központjának szerepét töltötte be.

Tüntetések

Szerda reggeltől a DST irodái közelében az iráni szervezet 40-50 híve gyülekezett az utcán. Köztük voltak a kedden kihallgatott személyek egy része, köztük Mariam Radzsavi, az iráni szervezet vezetőjének felesége is, akit szintén a mozgalom vezető személyiségei között tartanak számon.

Gesztus

Az LCI hírtelevízió politikai elemzője szerint nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy Párizs egy csapással két legyet akart ütni. A modzsahedek ellen végrehajtott - demonstratív - rendőrségi fellépés ugyanúgy gesztusértékű az iráni nukleáris program miatt Washingtonnal konfliktusba keveredett teheráni vezetés, mint a terrorizmus ellen világméretű harcot folytató amerikai kormányzat szemében. Párizs nyilván arra számít, hogy a látványos fegyvertény révén közvetítői szerephez juthat a Teherán és Washington közötti nukleáris vitában, sőt a közel-keleti konfliktus rendezését célzó tárgyalásokban is.