Valér
4 °C
8 °C

Egy iraki pásztor beperelte Rumsfeldet és Frankst

2003.07.20. 16:12
Az iraki háborúban az amerikaiak tévesen lőttek ki rakétákat egy pásztor sátrára, ezzel tizenhét családtagja életét oltották ki. Számi Kamel Idane beperelte az amerikai védelmi minisztert és az amerikai haderő volt vezetőjét.
A Ramádiban létrehozott iraki bíróságon vasárnap hivatalosan megkezdődött az első per, amelyet egy iraki pásztor indított Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és hadserege ellen, mert a háború alatt egy amerikai rakéta megölte családja tizenhét tagját és elpusztította kétszáz birkáját.

Az első fokú bíróság elnöke, Számi Kamel Idane augusztus 10-re tűzte ki a következő tárgyalás napját, hogy az amerikai-brit koalíció összekötője tájékoztatni tudja a vádlottak képviselőit, és meg tudjanak jelenni az eljáráson, jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. A pert június 13-án indította Abud Szarhane A 71 éves pásztor, aki Donald Rumsfeld és Tommy Franks tábornok, az iraki háborúban részt vevő amerikai erők volt vezetője ellen nyújtott be keresetet, mert egy amerikai repülőgépről április 4-én rakétát lőttek ki sivatagban felvert sátrára, tizenhét családtagja életét oltva ki.

"Bízunk benne, hogy a következő alkalommal az amerikaiak jelen lesznek... A törvény mindenkire vonatkozik, azokra is, akik nem győzik ismételni, hogy országuk az emberi jogok védelmezője és háborújuk tisztességes volt - mondta a felperes ügyvédje. - Az irakiak drágán megfizették ezt a háborút, amelyben az Egyesült Államok aránytalan erőt alkalmazott az iraki néppel szemben. A felelősöknek számot kell adniuk tetteikről."

A másik védőügyvéd meglepetésének adott hangot, mert az amerikai vádlottak képviselői távolmaradtak a per kezdetén, és kijelentette, hogy a következő tárgyalási napra el kellene jönniük, "különben kínos helyzetbe kerülnek az iraki nép előtt". A panaszos a sátrát szétlövő pilóta megbüntetését és az elszenvedett károk megtérítését akarja elérni. "Szerettem volna velük meghalni" - mondta könnyekkel a szemében, a bíróságon szép számban megjelent, hagyományos öltözéket viselő rokonai és barátai körében.

Ramádi térségében elterülő faluját, al-Altast amerikai repülőgépekről ledobott röpiratok utasításait követve hagyta el. A röpiratok a körzet elhagyására szólították fel a lakosságot arra figyelmeztetve, hogy heves bombázás készül a közeli iraki katonai tábor ellen. Családjának és rokonságának húsz tagjával ezután vert sátrat a sivatagban, amit rakétatalálat ért.