Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Megölték Daniel Pearlt?

2002.02.01. 21:17
Egy ismeretlen eredetű e-mail állítása szerint pénteken megölték a Wall Street Journal tudósítóját, Daniel Pearlt, akit a múlt héten raboltak el ismeretlen pakisztáni fegyveresek. A hírnek ellentmond, hogy egy másik csoport ugyanakkor pénzt követel Pearl szabadon engedéséért - derül ki a CNN tudósításából.
Az újságíró kivégzését egy, a világ különféle hírügynökségeihez eljuttatott e-mail adta hírül. Az elektronikus levél eredetét egyelőre nem sikerült azonosítani.

A Wall Street Journal szóvivője reményét fejezte ki, hogy a hír nem igaz. Ellentmond az e-mail állításának az is, hogy időközben jelentkezett egy másik csoport, akik kétmillió dollárt követelnek Pearl szabadságáért, 36 órán belül. A mostani levelet megelőzte egy csütörtöki keltezésű fenygetés: eszerint a magát Nemzeti Mozgalom Pakisztán Szuverenitásának Helyreállításáért néven említő csoport izraeli ügynökként azonosította Daniel Pearlt; s követeléseik figyelmen kívül hagyása esetére kilátásba helyezték az újságíró kivégzését.

A mozgalom fő feltétele az, hogy engedjék szabadon az afganisztáni háború során vagy azzal kapcsolatban elfogott pakisztániakat. Követelték ezenfelül Abul Szalam Zaífnak, a tálibok volt pakisztáni nagykövetének szabadlábra helyezését is. A feltételek közt szerepelt továbbá az is, hogy az Egyesült Államok szállítsa le azokat az F-16-os vadászrepülőgépeket, amelyeket az 1998-as pakisztáni atomkísérletek miatt tartottak vissza.

A Pearlt túszul ejtő fegyveresek felszólították a Pakisztánban tevékenykedő amerikaiakat, hogy három napon belül hagyják el az országot, ellenkező esetben ők is célponttá válnak.

Az indiai kapcsolat

Az incidens tovább rontotta a feszült pakisztáni-indiai viszonyt, miután a pakisztáni hatóságok felvetették az indiai befolyás lehetőségét. Új-Delhi a vádakat nevetségesnek minősítette.

Abdul Sattar pakisztáni külügyminiszter berlini sajtótájékoztatóján azzal támasztotta alá a feltételezéseket, hogy a korábban letartóztatott fegyveresek mobiltelefonjai prominens indiai személyiségek számát is tárolták. A pakisztáni rendőrség emellett azt is hangoztatja, hogy Pearl elrablása előtt éppen egy indiai iszlám radikálishoz indult interjúra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?