Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Megölték Daniel Pearlt?

2002.02.01. 21:17
Egy ismeretlen eredetű e-mail állítása szerint pénteken megölték a Wall Street Journal tudósítóját, Daniel Pearlt, akit a múlt héten raboltak el ismeretlen pakisztáni fegyveresek. A hírnek ellentmond, hogy egy másik csoport ugyanakkor pénzt követel Pearl szabadon engedéséért - derül ki a CNN tudósításából.
Az újságíró kivégzését egy, a világ különféle hírügynökségeihez eljuttatott e-mail adta hírül. Az elektronikus levél eredetét egyelőre nem sikerült azonosítani.

A Wall Street Journal szóvivője reményét fejezte ki, hogy a hír nem igaz. Ellentmond az e-mail állításának az is, hogy időközben jelentkezett egy másik csoport, akik kétmillió dollárt követelnek Pearl szabadságáért, 36 órán belül. A mostani levelet megelőzte egy csütörtöki keltezésű fenygetés: eszerint a magát Nemzeti Mozgalom Pakisztán Szuverenitásának Helyreállításáért néven említő csoport izraeli ügynökként azonosította Daniel Pearlt; s követeléseik figyelmen kívül hagyása esetére kilátásba helyezték az újságíró kivégzését.

A mozgalom fő feltétele az, hogy engedjék szabadon az afganisztáni háború során vagy azzal kapcsolatban elfogott pakisztániakat. Követelték ezenfelül Abul Szalam Zaífnak, a tálibok volt pakisztáni nagykövetének szabadlábra helyezését is. A feltételek közt szerepelt továbbá az is, hogy az Egyesült Államok szállítsa le azokat az F-16-os vadászrepülőgépeket, amelyeket az 1998-as pakisztáni atomkísérletek miatt tartottak vissza.

A Pearlt túszul ejtő fegyveresek felszólították a Pakisztánban tevékenykedő amerikaiakat, hogy három napon belül hagyják el az országot, ellenkező esetben ők is célponttá válnak.

Az indiai kapcsolat

Az incidens tovább rontotta a feszült pakisztáni-indiai viszonyt, miután a pakisztáni hatóságok felvetették az indiai befolyás lehetőségét. Új-Delhi a vádakat nevetségesnek minősítette.

Abdul Sattar pakisztáni külügyminiszter berlini sajtótájékoztatóján azzal támasztotta alá a feltételezéseket, hogy a korábban letartóztatott fegyveresek mobiltelefonjai prominens indiai személyiségek számát is tárolták. A pakisztáni rendőrség emellett azt is hangoztatja, hogy Pearl elrablása előtt éppen egy indiai iszlám radikálishoz indult interjúra.