Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A Pentagon szerint az öngyilkos merénylők a Korán követői

2006.09.28. 16:18
Az amerikai kormány eddigi álláspontjával szakított a Pentagonnak egy most nyilvánosságra került belső jelentése, miszerint van közvetlen kapcsolat az iszlám és az öngyilkos terroristák között.

A Pentagon egy belső jelentése szerint az öngyilkos iszlámista merénylők a Korán követői, nincs szó esze ment, a muszlim szentírás előírásait eltorzító fanatikusokról.

Az amerikai védelmi minisztérium friss tanulmányát, amely az öngyilkos terroristák indítékait igyekszik feltérképezni, a worldnetdaily.com internetes hírportál szerezte meg és közölte csütörtökön.

Szakítás a pc-vel

A híroldal tisztában van vele, hogy a tanulmány nyilvánosságra kerülése politikai bombának bizonyulhat. Az amerikai kormány mindeddig ugyanis gondosan kerülte, hogy közvetlen kapcsolódást állapítson meg a terroristák és a Korán, illetve az iszlám vallás között. Washington a hivatalos "politikai korrektség" talaján azt hangoztatja, hogy a muszlim öngyilkos merénylők az iszlám tanításokat eltorzító eretnek fanatikusok.

A Pentagon elemzői ezzel szemben arra a következtetésre jutottak, hogy a terroristák egyáltalán nem forgatják ki a Koránnak a szent háborúról, a dzsihádról szóló tanait, amikor erőszakot, gyilkosságokat hirdetnek és hajtanak végre. A védelmi tárca belső elemzése szerint az öngyilkos terroristák döntő hányada Iraktól Afganisztánig a Korán szellemében cselekszik, nem őrült merénylő, hanem az iszlám szentírás parancsait logikusan követő hívő.

Különleges hely a paradicsomban

Mint az elemzésben olvasható, az iszlám tanítása szerint a hívők nem azzal menthetik meg lelküket, ahogy élnek, hanem amiképpen meghalnak: a mártírrá válás, Allah ügyéért a hitetlenek ellen harcolni és meghalni különleges helyet biztosít a paradicsomban. Az elkövetők örök hírnevet szereznek és családjuknak anyagi biztonságot adnak.

Az amerikai szakértők megállapítása szerint az iszlám védelmében végrehajtott öngyilkosság a Korán szerint megengedett, a muszlim merénylők tehát nagyon is racionális alapon követik el a nyugatiak számára elképzelhetetlen öngyilkos akciókat. Egy muszlim hívő számára tehát ilyen halált választva csapást mérni az iszlám ellenségeire elfogadható, ésszerű, sőt helyes cselekedetnek tekinthető.

A Pentagon belső jelentését a minisztérium egy kevéssé ismert kémelhárító részlege, a CIFA készítette, amely különösen aggasztónak tartja az öngyilkos merénylők legújabb, afganisztáni hullámát. Az országban idén több mint 200 halottat követeltek az ilyen támadások, míg két éve még kevesebb mint tizet.

A Pentagon szerint Kabulban külön öngyilkos osztag működik, és a Nyugat elleni harcukban a muszlim terroristáknak ez a leghatékonyabb fegyverük. A katonai elemzéseket végző neves amerikai intézet, a Rand Corporation előrejelzése szerint az öngyilkos merénylők fenyegetése az elkövetkező években erősödni és állandósulni fog az Egyesült Államok ellen.