Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amerikai politikusokat elbolondította a világ uralma

2006.09.11. 13:34
A reformernek tekintett volt iráni elnök, Mohamed Katami különbséget tesz az arab ellenállási mozgalom és a céltalan öngyilkos merényletek között, de visszautasította azt a vádat, hogy Irán támogatná a libanoni szélsőséges síita szervezetet, a Hezbollahot. Katami elvárná az Egyesült Államoktól, hogy rábízza az országokra, hogy maguk fejlesszék ki a modern állam modelljét.

A Hezbollah az arab ellenállási mozgalom szimbóluma, azok a szervezetek és államok, melyek az elnyomás ellen harcolnak nem azonosak a terroristákkal, mondta Mohammed Katami volt iráni elnök vasárnap az egyesült államokbeli Cambridge-ben. Az iráni politikus a Harvard Egyetem politikusképzőjének (Kennedy School of Government) vendégeként mondott fél órás beszédet egy nappal a szeptember 11-i terrortámadások ötödik évfordulója előtt, öt amerikai városban tett - és sokak által élesen bírált - körútja utolsó állomásaként. Katami szerint különbséget kell tenni azok közt, akik "a területi sértetlenségükért küzdenek, és azok közt, akik csak azért ölnek, hogy öljenek", hangzott el a válasz az egyik hallgató kérdésére.

A Hezbollah az elnyomás ellen harcol


Mohammed Katami

A Hezbollahot az Egyesült Államok terrorszervezetnek tartja, Washington azzal vádolja Iránt, hogy felfegyverezte a szélsőséges libanoni síita szervezetet. Az 1982-ben alapított Hezbollah évekig tartó gerillaharcot vívott azért, hogy Izrael visszavonja csapatait Libanonból. Idén nyáron a szervezet milicistái behatoltak Izrael területére, és túszul ejtettek két katonát, megöltek további hármat, ezután robbant ki a 34 napig tartó fegyveres konfliktus.

Katami, aki 1997 és 2005 között volt Irán elnöke, igazi reformernek tekinthető, azonban azt, hogy országa a Hezbollahot támogatná, az Egyesült Államok álláspontja ellenére tagadja. "Biztos benne, hogy százmilliókkal támogattam terroristákat? Biztosíthatom, ilyen nem történt, de nem is fog" - válaszolta az Irán felelősségét firtató hallgató kérdésére. A Reuters beszámolója szerint nem volt teljesen világos, hogy a válaszban elhangzott állítás csak az ő idejének kormányára vonatkozik-e, ugyanis arra nem tért ki, hogy keményvonalas utódja, Mahmúd Ahmadinezsád milyen stratégiát képvisel a Hezbollahhal kapcsolatban.

Bin Laden egy barbár

A volt elnök ugyanakkor "barbár cselekménynek" nevezte a szeptember 11-i támadásokat, valamint egyértelműen elítélte Oszama bin Ladent és az öngyilkos merényleteket. "Először is a bűnök miatt, melyeket elkövetett, másodszor pedig azért, mert az iszlám nevében követte el ezeket, az iszlám viszont a béke és az igazságosság előhírnöke" - fogalmazott. Katami dicsérte továbbá a demokrácia eszméjét, de szerinte az amerikai politikusokat a második világháború óta elbolondította a világ uralma, írja az AP. Felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne akadályozza meg az országokat abban, hogy maguk fejlesszék ki a modern állam modelljét.

George W. Bush amerikai elnök Iránt "az ördög tengelye" egy részének nevezte a Wall Sreet Journalnak adott interjúban, ugyanakkor elmondta, hogy Katami azért kapott beutazási vízumot az Egyesült Államokba, mert meg akarta hallgatni a volt iráni elnök nézeteit. Katami a legmagasabb rangú iráni tisztviselő, aki Washingtonba látogat azóta, hogy az Egyesült Államok 1979-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. Az 1979-es iszlám forradalom idején radikálisok megszállták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, túszul ejtettek 52 amerikai állampolgárt, és 444 napig nem engedték őket szabadon.