Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nyitás vagy befordulás

2005.06.24. 11:14
Óvatos reformokat ígérő exelnök verseng vallási fanatikus, de nem egyházi polgármesterrel az iráni választások második fordulójában. A megosztott ország elnöke szerint a rettegés hangulata uralkodik.

Sorsdöntő választást tartanak Iránban pénteken. Az elnökválasztás második fordulójában a hirtelen a reformisták reménységévé lett egykori államfő, Akbar Haszemi Rafszandzsani küzdhet meg Teherán katonaviselt, vallási fundamentalista polgármesterével.

Az elnökválasztás csalásgyanús első fordulójában valamennyi valódi reformer elvérzett, így a legjobb esetben is csak mérsékeltnek nevezhető, óvatos szociális reformokat és Nyugat felé nyitást ígérő Rafszandzsani lehet a reformisták favoritja.

Populizmus minden mennyiségben

Az utolsó kampánynapon valamennyi iráni családnak részvényvagyont ígérő Rafszandzsani a reformisták támogatásával elvileg sikert arathat, kérdéses azonban, hogy amúgy konzervatív hívei nem fordulnak-e el tőle új szövetségesei láttán.

Hiszen Mahmud Ahmadinedzsad teheráni polgármester személyében ideális jelöltre találhatnak. Ugyan Ahzmadinedzsad volt az egyetlen világi elnökjelölt, forradalmi gárdista múltja és a nyugati dekadenciát ostorozó programja szavatolhatja a fanatikusabb síiták támogatását. A szegényebb rétegekhez populista, a javak újrafelosztását hirdető programjával juthat el, így akár meglepetést is okozhat.

Rettegés

Ahmadinedzsad meglepetésre jutott a második fordulóba, az első forduló előtti közvélemény-kutatások szerint jelentősen le volt maradva a többi jelölttől. A reformisták csalást emlegettek, bár vádjaikat nem tudták bizonyítani. Az Őrök Tanácsa, az iráni síita egyház, egyben az ország vezető testülete ugyanakkor a csalásvádakat kihasználva többeket is letartóztatott.

Nem véletlen, hogy a leköszönő reformista államfő, Mohamed Katami a választások zavartalan lebonyolítását tartotta a legfontosabbnak, egyben a "rettegés hangulatáról" beszélt, ami a választásokat övezi. Az első fordulót megelőzően az utóbbi évek legvéresebb merényletét követték el az országban, írja a BBC.