József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ítélethirdetés a Hodorkovszkij-perben

2005.05.17. 09:29
Megkezdődött az ítélethirdetés a Hodorkovszkij-perben. A védők szerint elképzelhető, hogy a büntetési tételeket csak egy hét múlva szabják ki, mivel a közel ezer oldalas ítélet felolvasása elhúzódik.
Különleges biztonsági intézkedések közepette folytatta egy moszkvai bíróság az ítélet felolvasását Mihail Hodorkovszkij, a feldarabolt Yukos olajcég volt vezére és üzlettársa, Platon Lebegyev perében, akiket értelemszerűen máris vétkesnek minősített több vádpontban.

A Mescsanye kerületi bírósággal szemközti járdára a rendőrök csak mintegy száz olyan demonstrálót engedtek, akik Hodorkovszkijjal és a Yukosszal szembeni elégedetlenséget tükröző feliratokat tartottak. A bíróság előtti járdán a rendőrök fémdetektort állítottak fel, és igazoltatták az újságírókat, akik közül megint csak kevesen jutottak be a szűk tárgyalóterembe.

Lebegyev védői elképzelhetőnek vélték, hogy a közel ezer oldalas ítélet felolvasása elhúzódik, és a büntetési tételeket csak egy hét múlva szabják ki.

Mindamellett már a hétfőn felolvasott szövegből is világosan kiderült, hogy a bíróság bűnösnek találja Hodorkovszkijt és Lebegyevet nagystílű személyi jövedelemadó elkerülésben, egy

1994-ben privatizált műtrágyagyár 20 százalékos pakettjének jogellenes megszerzésében, s a pakett állami tulajdonba való visszaadásáról hozott bírói döntést 1998-2002 közötti elszabotálásában.

Irina Kolesznyikova bírónő többször is bűnszövetkezet vezetőiként említette a két olajmágnást, ami a fő vád ellenük. A többi vád a következőket öleli fel: transzferárak alkalmazása a műtrágyagyár kárára (termékeinek olcsó megvételével és drága eladásával), a Yukos vezetőiként (a Yukos által) véghezvitt adóelkerülés és a Yukos tulajdonának kisajátítása.