Szilárda
-4 °C
2 °C

Folytatódik a perui államfő botránya

2000.12.08. 12:12
Fujimori perui exelnök szoros üzleti kapcsolatban állt Montesinos titkosszolgálati vezetővel, akinek botránysorozata bukásához vezetett - állítja egy perui kongresszusi képviselő. A bukott elnök mindent tagad, jelenleg Japánban tartózkodik, ahonnan nincs is szándékában hazatérni, sőt: állampolgárságért folyamodik.
Fujimori perui exelnök szoros üzleti kapcsolatban állt Montesinos titkosszolgálati vezetővel, akinek botránysorozata bukásához vezetett - állítja egy perui kongresszusi képviselő. Jorge Del Castillo csütörtöki beszámolója szerint a két bukott politikus közös bankszámlával rendelkezett a Kajmán-szigeteken, amelyen több millió dollár volt - adta hírül a BBC. Fujimori, aki Montesinos botrányai - többek közt pénzmosással és népirtással vádolják - miatt kényszerült nemrég lemondásra, eddig tagadta, hogy köze lett volna egykori kémfőnöke ügyeihez. A titkos számla létét szintén nem ismerte el.

Fujimori nem működik együtt

Fujimori tagadja a vádakat
Fujimori csütörtökön nem jelent meg azelőtt a vizsgálóbizottság előtt, amelyet Peruban az ügy kivizsgálására állítottak fel. Montesinos valahol Peruban bujkál, Fujimori maga pedig Japánban tartózkodik és mint mondja, nincs szándékában hazatérni. A bizottság elnöke azt mondta, ha a következő felhívásra sem jelenik meg, nemzetközi letartóztatási parancsot adnak ki ellene.

Japán állampolgárságért folyamodik

Fujimori azonban valószínűleg tényleg nem fog megjelenni. Az MTI tájékoztatása szerint ugyanis éppen most jelentette be, hogy japán állampolgárságra pályázik, vélhetően pontosan azért, hogy megmeneküljön a felelősségre vonás elől. Fujimori szülei japánok voltak, így elvileg lehetősége van rá, hogy állampolgárságért folyamodjon a szigetországban. A japán külügyminisztérium egyelőre bizonytalannak tűnik az ügyben, mondván, a döntést az igazságügy fogja meghozni. Ők azonban egyelőre szintén hallgatnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, Fujimorit a perui törvényhozás november 21-én megfosztotta elnöki címétől, ,,erkölcsi alkalmatlanság" okán, utalva a korrupciós ügyekre, melyekbe az államfő keveredett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!