Virgil
0 °C
3 °C

Mégsem amerikai rakéta robbant a bagdadi piacon?

2003.03.27. 09:16
Korábbi tagadása után a Pentagon elismerte hogy valóban támadta azt a bagdadi lakókerületet, ahol 14 iraki vesztette életét egy robbanásban. Az amerikaiak szerint azonban a piactérre becsapódó rakétát nem ők lőtték ki, az feltehetően légvédelmi rakéta volt.
Nem amerikai rakéta találta el a bagdadi piacot - állítja az Egyesült Államok védelmi minisztériuma. Bár a Pentagon korábbi cáfolatával szemben elismerte, hogy valóban támadták azt a bagdadi lakókerületet, ahol a piac is található, állításuk szerint precíziós bombáikkal az iraki légvédelem rakétakilövő-állásait lőtték.

Az amerikaiak feltételezése szerint egy eltévedt iraki légvédelmi rakéta hullhatott vissza a piactérre, 14 ember halálát és legalább harminc sérülését okozva. A BBC-nek nyilatkozó iraki illetékesek elismerték, hogy légvédelmi rakétákat állomásoztattak a térségben, kizártnak tartják azonban, hogy saját rakétájuk csapódott volna be a piactéren. A BBC helyszíni tudósítója szerint a piactéren két nagy kráter látható. A hírtelevízió tudósítója szerint a környékről eltávolították a rakétakilövőket, és megsemmisített harceszközökre utaló roncsokat sem látni.