Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

ENSZ-törvényszéket követelnek a kannibalizmussal fenyegetett pigmeusok

2003.05.22. 16:01
A Kongói Demokratikus Köztársaság őserdeiben élő pigmeusok kannibalizmussal, nemi erőszakkal és korábban ismeretlen nemi betegségek terjesztésével vádolják a kongói polgárháborús feleket. A pigmeusok egyik szószólója, Sinafasi Makelo azt kövelte szerdán New Yorkban, hogy az ENSZ állítson fel külön törvényszéket a pigmeus népirtásban bűnös kormánykatonák és felkelő harcosok felelősségre vonására.
Makelo elmondta: történelme során a pigmeus nép már sok szörnyűséget és kegyetlenkedést átélt, de arra, ami a mostani polgárháborúban történik velük, nincs példa.

Vadon élő állatok?

Elmondása szerint mind a kormánykatonák, mind a felkelők, mind pedig a törzsi harcosok úgy vadásznak rájuk, mint ehető húsú, vadon élő állatokra. A pigmeusokat az embernél alacsonyabb rendű lénynek tartják, húsuknak pedig mágikus erőt tulajdonítanak. Megbízható információk szerint vannak piacok, amelyeken pigmeushúst árusítanak.

A mbuti pigmeusokat képviselő aktivista szerint a pigmeus nőket a katonák és törzsi harcosok gyakran megerőszakolják, és ezáltal korábban ismeretlen nemi betegségeket terjesztenek el a pigmeus nép körében. Makelo a bennszülött népekkel foglalkozó állandó ENSZ-fórumon való meghallgatásra érkezett New Yorkba.

Kihalással fenyegetve

Az alacsony növésű emberek Közép-Afrika legősibb lakóinak számítanak. A négy és fél éve polgárháború sújtotta Kongói Demokratikus Köztársaság (a volt Zaire) északkeleti erdőségeiben mintegy 600 ezer pigmeus folytat vadászó-gyűjtögető életmódot.