Árpád
-2 °C
4 °C

Pinochet szabad

BBC
2000.03.02. 17:32
Augusto Pinochet Ugartet szabadon elhagyhatja Angliát - ismertette csütörtöki döntését Jack Straw angol államtikár. Straw úgy véli Pinochet túl beteg ahhoz, hogy bíróság elé álljon, így nem adhatják ki. Véleményét nem változtatta az a tény, hogy négy, kiadatását kérő ország múlt héten megkérdojelezte a tábornok egészségi állapotáról szóló jelentést. A spanyol kormány ennek ellenére tiszteletben tarja a szigetország döntését és nem fellebez a döntés ellen. Jack Straw államtitkár még a nap folyamán ismerteti a londoni parlament alsóházának döntése részleteit.

Augusto Pinochet beszédet tart
Van elég bizonyíték?
Pinochet a délelőtt folyamán rendőri kísérettel elhagyta a surrey-i kényszerlakhelyét, és várhatóan még csütörtökön megérkezik Chilébe. A január 19. óta várakozó chilei repülőgép a lincolnshirei repülőtéren található. Pinochetet viszont otthon is fenyegeti a felelősségre vonás veszélye. Juan Guzman bíró két éve vizsgálja a Chilében indított Pinochet-ellenes pereket. Feladata eldönteni, hogy van-e elég bizonyíték a vádemeléshez. Pinochet egy nappal lemondása után, 1998-ban elfoglalta a katonai alkotmány által biztosított, életre szóló szenátusi tisztét, így Chilében mentelmi jogot élvez. Bármilyen döntés meghozatala előtt a chilei bíró is saját orvosi vizsgálatot rendel majd el.

Pinochet ügyét az angol politikai élet szereplői is figyelemmel követték. A konzervatív párt egyik képviselője, Ann Widdecombe megkönnyebbüléssel vette tudomásul Straw döntését. Szerinte nem az angol, hanem a chilei hivatalosságok dolga dönteni Pinochetet felelősségre vonásának ügyében. Pinochet másik barátja Lord Lamont, aki a tábornok szabad eltávozási jogának támogatója. A torry főnemes úgy véli, a tábornoknak csupán Chilében részesülhet egy méltányos perben. A munkáspárt egyik képviselője, Jeremy Corbyn, anti-Pinochet aktivista szerint "Pinochet gyávának mutatkozott, aki az igazságügy elkerülése miatt szánalmas pereskedéshez folyamodott".

Pinochet tábornokot 1998 októberében tartóztatták le Londonban, Baltazar Garzon spanyol bíró kérésére, aki a 17 éves chilei uralom alatt elkövetett emberjogi visszaélések miatt szerette volna a diktátort törvényszék elé állítani.

A vitatott jelentés

Az orvosi vizsgálat Jack Straw kérésére született meg. Eredetileg csak a kormányzati jogi szakértői, Straw és Pinochet láthatták a jelentést, ám az angol Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében a kiadatást kérő négy ország és az ügyben érdekelt emberjogi szervezetek is megismerhették. Kizárólagosságuk rövid ideig tartott: a bíróság döntése után kevéssel a spanyol El Mundo a jelentést teljes egészében leközölte.

A jelentés szerint Pinochet fizikailag képes a bíróság elé állni, ám mentális gondok adódhatnak. A volt diktátornak rövid és hosszú távú memória-kiesései vannak, nehezen érti a komplex mondatokat, kérdéseket. A tábornok depressziós, zavart, sokszor nem ismeri fel a körülötte lévőket, nem tud érthetoen és hangosan beszélni, képtelen összefüggő érveket felhozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?