11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Pinochet szabad

BBC
2000.03.02. 17:32
Augusto Pinochet Ugartet szabadon elhagyhatja Angliát - ismertette csütörtöki döntését Jack Straw angol államtikár. Straw úgy véli Pinochet túl beteg ahhoz, hogy bíróság elé álljon, így nem adhatják ki. Véleményét nem változtatta az a tény, hogy négy, kiadatását kérő ország múlt héten megkérdojelezte a tábornok egészségi állapotáról szóló jelentést. A spanyol kormány ennek ellenére tiszteletben tarja a szigetország döntését és nem fellebez a döntés ellen. Jack Straw államtitkár még a nap folyamán ismerteti a londoni parlament alsóházának döntése részleteit.

Augusto Pinochet beszédet tart
Van elég bizonyíték?
Pinochet a délelőtt folyamán rendőri kísérettel elhagyta a surrey-i kényszerlakhelyét, és várhatóan még csütörtökön megérkezik Chilébe. A január 19. óta várakozó chilei repülőgép a lincolnshirei repülőtéren található. Pinochetet viszont otthon is fenyegeti a felelősségre vonás veszélye. Juan Guzman bíró két éve vizsgálja a Chilében indított Pinochet-ellenes pereket. Feladata eldönteni, hogy van-e elég bizonyíték a vádemeléshez. Pinochet egy nappal lemondása után, 1998-ban elfoglalta a katonai alkotmány által biztosított, életre szóló szenátusi tisztét, így Chilében mentelmi jogot élvez. Bármilyen döntés meghozatala előtt a chilei bíró is saját orvosi vizsgálatot rendel majd el.

Pinochet ügyét az angol politikai élet szereplői is figyelemmel követték. A konzervatív párt egyik képviselője, Ann Widdecombe megkönnyebbüléssel vette tudomásul Straw döntését. Szerinte nem az angol, hanem a chilei hivatalosságok dolga dönteni Pinochetet felelősségre vonásának ügyében. Pinochet másik barátja Lord Lamont, aki a tábornok szabad eltávozási jogának támogatója. A torry főnemes úgy véli, a tábornoknak csupán Chilében részesülhet egy méltányos perben. A munkáspárt egyik képviselője, Jeremy Corbyn, anti-Pinochet aktivista szerint "Pinochet gyávának mutatkozott, aki az igazságügy elkerülése miatt szánalmas pereskedéshez folyamodott".

Pinochet tábornokot 1998 októberében tartóztatták le Londonban, Baltazar Garzon spanyol bíró kérésére, aki a 17 éves chilei uralom alatt elkövetett emberjogi visszaélések miatt szerette volna a diktátort törvényszék elé állítani.

A vitatott jelentés

Az orvosi vizsgálat Jack Straw kérésére született meg. Eredetileg csak a kormányzati jogi szakértői, Straw és Pinochet láthatták a jelentést, ám az angol Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében a kiadatást kérő négy ország és az ügyben érdekelt emberjogi szervezetek is megismerhették. Kizárólagosságuk rövid ideig tartott: a bíróság döntése után kevéssel a spanyol El Mundo a jelentést teljes egészében leközölte.

A jelentés szerint Pinochet fizikailag képes a bíróság elé állni, ám mentális gondok adódhatnak. A volt diktátornak rövid és hosszú távú memória-kiesései vannak, nehezen érti a komplex mondatokat, kérdéseket. A tábornok depressziós, zavart, sokszor nem ismeri fel a körülötte lévőket, nem tud érthetoen és hangosan beszélni, képtelen összefüggő érveket felhozni.  • Hírek
  • Bankszámla