József, Bánk
-6 °C
0 °C

XII. Pius nem akarta visszaadni a megmentett zsidó gyermekeket

2004.12.28. 16:42
A világháború után XII. Pius pápa nem akarta visszaadni a zsidó családoknak a Franciaországban megmentett gyermekeket, viszont Angelo Roncalli akkori párizsi nuncius - aki később XXIII. János pápa néven lépett trónra - nem teljesítette a pápai előírást, elősegítve a gyermekek hazatérését.
A csaknem hat évtizeddel ezelőtti eseményekről a Corriere della Sera című olasz napilap számolt be kedd számában Étienne Fouilloux ismert francia történész által felkutatott 1946-os dokumentumra hivatkozva. Az újság "fájdalmas ügyként" említi az esetet.

XII. Pius elhallgatta a zsidóüldözést

XII. Pius pápa több történész megítélése szerint megkérdőjelezhető szerepet játszott a II. világháborúban, szerintük különösképpen azzal, hogy hallgatott a hitleri zsidóüldözés kérdésében, nyilvánosan nem, vagy nem elég határozottan foglalt állást a holokauszttal szemben.

A katolikus egyház arra hivatkozik, hogy a Vatikán nyilt ellenállása még kegyetkenebb gaztettekre serkentette volna a nácikat. Az egyház sok zsidónak csendben segített - hangzik a vatikáni érvelés. A vatikáni levéltárak jelentős része azonban még zárva van a történészek előtt, s az 1946 októberére datált vatikáni rendelkezés némely történész szerint önmagában is jellemzi az akkori pápa felfogását és történelmi szerepét.

Megszegte a parancsot

Angelo Giuseppe Roncalli pápai nuncius mindenesetre 1946-ban figyelmen kívül hagyta XII. Pius parancsát, amely a Franciaországban a katolikus közösségei által megmentett zsidó gyermekeket - elsősorban a megkeresztelteket és azokat, akiknek nem éltek már szülei - megfosztotta volna a családjukhoz való visszatérés lehetőségétől.

Az olasz lap a Párizsban most könyv alakban is megjelent naplókat ismerteti - Étienne Fouilloux szerkesztésében -, s a kötet Roncalli nuncius 1945-48 közötti visszaemlékezéseit gyűjtötte csokorba.