Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Mégsem robban fel a Nagy Péter

2004.03.23. 16:36
Teljes egészében megváltoztatta a Nagy Péter cirkáló katasztrofális állapotáról szóló vészjósló beszámolóját a főparancsnokság cáfolata után Vlagyimir Kurojedov. Az északi flotta parancsnoka korábban állította, a hajó "bármely pillanatban felrobbanhat", délutánra azonban rájött, hogy csak a lakókörzetek romosak.
Visszatáncolt korábbi vészjósló nyilatkozatától az orosz északi flotta parancsnoka - jelentette az Interfax. Vlagyimir Kurojedov tábornok kedd reggeli nyilatkozata szerint "bármely pillanatban felrobbanhat" az északi flotta zászlóshajója, a Nagy Péter.

A környezetvédők nem aggódtak

A tábornok a MosNews című orosz hírszájtnak nyilatkozva a cirkáló atomreaktorának katasztrofális állapotáról beszélt, nem kizárva a környezeti katasztrófa lehetőségét sem.

Kurojedov aggályait nem osztotta a Bellona Alapítvány nevű környezetvédelmi csoport. "Bármelyik hajó képes bármikor felrobbanni" - nyilatkozta a MosNewsnak a Norvégiában és Oroszországban is működő alap szentpétervári főnöke.

A parancsnokság közbeszólt

Cáfolta Kurojedov kijelentését az orosz haditengerészet szóvivője, Igor Gyigalo is. "Semmi rendkívüli nem történt" - jelentette ki.

A Nagy Péter "nem fenyegeti az orosz atombiztonságot" - visszakozott a parancsnokság cáfolata után Kurojedov. Délelőtti nyilatkozatával szemben állította, hogy a hajó megfelel a biztonsági követelményeknek, "csak az életkörülmények és az általános célú helyiségek állapota nem kielégítő".

Teljes gőzzel hátra

A hajót ezért vontatták kikötőbe - állította. A parancsnokság cáfolata előtt Kurojedov még arról beszélt, hogy a hajó a vezérkar által általában látogatott részei - a lakókörzetek és a közösségi helyiségek - rendben vannak, alaposabb szemrevételezés után azonban kiderült, hogy "még az atomreaktor karbantartásával" is bajok vannak.