Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Lengyelország jövőre kivonul Irakból

2004.10.04. 17:51
A jövő év végéig befejezné iraki küldetését a lengyel hadsereg. Szmajdzinski nemzetvédelmi miniszter már tényként nyilatkozott a kivonulásról, a washingtoni rosszallástól tartó Kwasniewski államfő Párizsban vággyá finomította a jövő decemberi dátumot.
A jövő év végéig kivonná csapatait Irakból Lengyelország, jelentette ki párizsi látogatásán Aleksander Kwasniewski lengyel államfő. Az Egyesült Államok eddig egyik legstabilabb iraki szövetségesének tekintette Lengyelországot.

Túl korán beszélt

A csapatkivonásról elsőként Jerzy Szamjdzinski nemzetvédelmi miniszter nyilatkozott a Gazeta Wyborcza hétfői számában. Marek Belka kormányfő első lépésként elhatárolódott nemzetvédelmi minisztere nyilatkozatától, mondván Szmajdzinskinek "nem volt felhatalmazása a nyilatkozatra".

A Chiraccal folytatott megbeszélése után nyilatkozó Kwasnieski sem állt ki határozottan Szmajdzinski mellett. Mint mondta, eddig nem született döntés a csapatkivonás határidejéről, de Lengyelország "2005 végéig szeretné befejezni iraki küldetését".

Népszerűtlen részvétel

A lengyel kormány eddig mereven elzárkózott attól, hogy megadja az iraki lengyel kontingens kivonásának határidejét, annak ellenére, hogy néhány ellenzéki párt, sőt koalíciós társa, a baloldali Munka Uniója is azonnali kivonulást követel.

Lengyelország igazgatja az egyik megszállási övezetet Irakban, ahol lengyel parancsnokság alatt áll egy 6 ezer főnyi nemzetközi hadosztály. A lengyel kontingens 2003 szeptembere óta van jelen Irakban, azóta 13-an veszítették életüket, és több tucatnyian sebesültek meg közülük. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a lengyelek 70 százaléka ellenzi a lengyel katonai jelenlétet Irakban.