Valér
4 °C
8 °C

Lázas a pápa

2005.04.02. 20:27
A Vatikán szóvivője szombat délután elmondta, hogy a pápa a nap folyamán belázasodott és állapota továbbra is válságos. Az egyházfő nincs kómában, de kezdi elveszíteni eszméletét. Az olasz tévé kora este bejelentette, hogy bezárták a Szent Péter bazilika jobb oldali bronzkapuját. Ilyet akkor szoktak csinálni, ha meghal egy pápa. A halálhírt a Vatikán cáfolta. A 84 éves, évek óta súlyosan beteg II. János Pálra csütörtök este adták fel az utolsó kenetet.

A pápa haláltusája még órákig is eltarthat, így nyilatkozott több orvos egybehangzóan az olasz médiában. II. János Pál pápa szíve elvben még működőképes - nem utolsósorban azért, mert ifjúkorában hosszú éveken át sportolt. Ezért lehetséges, hogy hosszabb ideig tart a csütörtök este kezdődött válságos állapot. A Vatikán szóvivője szombat délután közölte: a nap folyamán a pápa belázasodott, állapota továbbra is válságos. A nap folyamán korábban közölték: a pápa kezdi elveszíteni eszméletét, de nincs kómában.

Wadowice
Zarándokok a pápa szülőháza udvarán
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A hagyományos szombat reggeli misét a pápa jelenlétében tartották meg, de maga a pápa nem vehetett részt aktívan a szertartáson. A vatikáni szóvivő elmondta, hogy II. János Pál mellett reggel titkára, orvosa és három nővér volt. II. János Pál pápa tudatában van annak, hogy haldoklik és elbúcsúzott Joseph Ratzinger bíborostól, a hittani kongregáció vezetőjétől - jelentette szombat délelőtt a Sky Italia olasz hírtelevízió. "Tudja, hogy megy az Úrhoz. Búcsút vett tőlem és köszönetet mondott az utóbbi években végzett munkámért" - idézte a német bíborost a Sky Italia. Ratzinger bíboros szombat reggel kereste fel betegágyánál a pápát.

Szombaton több mint nyolcvanezer ember gyűlt össze a Szent Péter téren, hogy imádkozzanak a haldokló pápáért. A zömében fiatalokból álló csoportok zsoltárokat énekelnek, illetve a pápa nevét skandálják. Firenzében és más olasz városokban is tömegek imádkoznak az utcákon. Hasonlóan virrasztanak és imádkoznak a hívek világszerte.

Az Index tudósítói a pápa szülővárosában Wadowicében is imádkozó tömegeket találtak az utcákon. A múzeummá alakított szülőház tornácáról misét celebráltak az aggódó zarándokoknak. >> Bővebben

Budapesten, a Mátyás templomban Mádl Ferenc köztársasági elnök is részt vett az imavirrasztáson és a rögtönzött misén. A pápáért imádkoztak a szombathelyi székesegyházban is, ahol szombaton püspöki szentmisét mutattak be Mindszenty József bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek pappá szentelésének 90., püspökké szentelésének 60. és halálának 30. jubileuma alkalmából.


Olaszország virraszt

Az olasz tévé szerint pénteken este 7 óra körül bezárták a Szent Péter bazilika jobb oldali bronzkapuját. Ilyet akkor szoktak csinálni, ha meghal egy pápa. Két órával később több olasz forrásra hivatkozva a világ nagy hírügynökségei meg nem erősített információként közölték a pápa halálhírét. A felröppent sajtóhíreket a Vatikán azonnal cáfolta. "Alaptalanok a pápa haláláról szóló híresztelések - közölték hivatalos vatikáni források péntek este. Hozzátették, hogy amint eljön a pillanat, minden tájékoztatást megadnak, mint ahogy az eddig is történt."

Lapos elektroenkefalogramm

Péntek délutánra válságosra fordult II. János Pál pápa állapota, a Vatikán közlése szerint gyengült a légzése és a veseműködése, illetve tovább esett a vérnyomása. Az Ansa olasz hírügynökség szerint az orvosok már nem látnak reményt a pápa életben tartására, más források szerint nincs eszméleténél. Az ADN-Kronos hírügynökség azt jelentette, hogy "lapos a pápa elektroenkefalogrammja", amiből több olasz média azt a következtetést vonta le, hogy II. János Pálnál beállt az agyhalál. A Vatikán ezt hivatalosan cáfolta; közölték, hogy a pápának mind az agya, mind a szíve tovább működik, és a pápa mellett nincs is EEG-készülék.

A Vatikánban sem titkolták azonban, hogy a pápa állapota válságos, Camillo Ruini bíboros, római helynök egy prédikációjában azt mondta, hogy a szentatya "máris látja és érinti az Urat". Angelo Comastri érsek, a pápa vatikánvárosi helynöke a Szent Péter téren a rózsafüzért imádkozó több tízezres tömeg előtt kijelentette, hogy "Krisztus még a mai napon vagy az éjszaka folyamán megnyitja a mennyország kapuit" a pápa előtt. Az olasz médiának az orvosok is megerősítették, hogy "már nem tehetnek többet" a pápáért.

Reggel még misét tartott

Reggel a pápa még tudatánál volt, és hajnali hatkor misét tartott. A pápa állapota azután vált kritikussá, hogy egy kanülös beültetés miatt magas lázzal járó fertőzés támadta meg beteg szervezettét csütörtök este, és feladták rá az utolsó kenetet.

A CNN korábban római forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a pápa kómába esett. Az amerikai hírtelevízió értesüléseit nevük elhallgatását kérő vatikáni források szinte azonnal tagadták.

II. János Pál pápa szíve az éjszaka leállt, jelentette a BBC. Az egyházfő válságos állapotáról szóló vészközleményt pár órával azután adta ki a Vatikán, hogy a pápa közeli munkatársai feladták az utolsó kenetet az egyházfőnek. Rómába érkezett Camillo Ruini bíboros, római vikárius is. A kánonjog szerint Ruini feladata a pápa halálhírének a bejelentése.

Az utódlásra készülnek


Klikk a képre!

Ruini mellett - akit a pápa egyik lehetséges örököseként is emlegetnek - Rómába érkezett a száztizenhét tagú pápaválasztó konklávé több tagja is. A főpapok folyamatos érkezése is a pápa állapotának súlyosságára utal, hiszen hivatalosan a konklávét csak a pápa halála után hívják össze. A testületnek három héttel a pápa gyászszertartását követően kell összeülnie, hogy aztán titkos szavazással, kétharmados többséggel döntsön az új pápáról.

A pápaválasztók a választás szabályainak 1996-os reformja óta az eddigiekkel ellentétben luxuslakosztályokban lakhatnak, bár továbbra is a világtól elzárva. Döntésük megszületését azonban hagyományosan, fehéz füsttel jelzik majd.

A pápa válságos állapota miatt Olaszország már a gyászra készül. A televíziók műsorairól lekerültek a szórakoztató műsorok és a reklámok, országszerte koncertek maradnak el és szóba került a labdarugó-bajnokság hétvégi forulójának az eltörlése is. Az április 3-4-én esedékes részleges önkormányzati választásokat azonban rendben megtartják. Gyülekeznek a hívők is a Szent Péter téren. A teret már a virrasztók is majdnem megtöltötték, a római hatóságok pedig különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a zarándokok várható nagy tömege miatt.

Összeomlás, szívleállás

Vatikán működik
Püspököket és nunciusokat nevezett ki II. János Pál pápa a Vatikán sajtószolgálatának pénteki hivatalos közlése szerint. A pápai kinevezések java része már több mint egy héttel ezelőtti - március 22-23-i keltezésű -, de a Vatikán csak most hozta nyilvánosságra azokat, mintegy jelezve, hogy a katolikus egyházfő betegségének súlyosbodásáig, mindvégig aktívan irányította a katolikus egyházat. Az új püspökök és segédpüspökök között nicaraguai, mozambiki és Fülöp-szigeteki főpap, további üzbegisztáni képviselőként egy lengyel pap, afrikai országokban akkreditált olasz nuncius, a csendes-óceáni szigetvilágban tevékenykedő amerikai nuncius szerepel. A pápa ugyanakkor elfogadta egy argentin érsek lemondását is.

Az egyházfő csütörtök este került válságos állapotba. A nap folyamán orrán át gyomorszondát vezettek az egyházfőbe, hogy megoldják táplálását. A szonda bevezetése húgyúti fertőzést okozott, ezt szeptikus sokk és a keringés összeomlása követte. Az egyházfő állapotát antibiotikumokkal stabilizálták, majd feladták neki az utolsó kenetet. Nem sokkal ezután a pápa szíve leállt. A szívleállás óta az egyházfő magához tért, tudatánál van. A hozzá közelállók szerint állapota válságos.

A BBC-nek nyilatkozó egyházügyi szakértők szerint az utolsó kenet feladása is jelzi, hogy immár a Vatikán is a pápa halálára készül. Az egyházfő megbetegedése óta az egyház először váltott pesszimista hangnemre. "Ma reggel a pápa állapota válságos", jelentette ki hivatalos közleményében Joaquín Navarro Valls, a Vatikán szóvivője. A pápa válságos állapota ellenére "tudatánál van, nyugodt, és tiszta", tette hozzá.

A római Gemelli kórház, ahol a pápát február óta kétszer is kezelték, tudatta, hogy a Vatikán egyelőre nem szállítattja kórházba az egyházfőt. Jelenleg a Vatikán saját egészségügyi személyzete látja el II. János Pált. Egyes sajtóértesülések szerint a pápa annyira rossz állapotban van, hogy nem lehet szállítani.

Christoph Schönborn bécsi bíboros, a pápa egyik lehetséges utóda az osztrák APA hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy a pápa "élete végéhez közeledik, már amennyire ezt egy ember megjósolhatja". A Reuters által idézett szakértők szerint a Parkinson-kórban szenvedők halálát általában vírusos fertőzés okozza, amit a legyengült szervezet már nem tud legyőzni.

Utolsó kenet

Nem ez az első eset, hogy a katolikus egyházfőre feladják az utolsó kenetet: az ellene elkövetett, 1981-es merénylet után is megkapta már.


Tekintse meg képeinket!
Az utolsó kenet feladása nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki haldoklik, lényege éppen abban rejlik, hogy a súlyos beteg tudatánál legyen, amikor a római katolikus vallás tanai szerint részesül az utolsó szentáldozásban, amely biztosítja a Krisztus feltámadásában való részesedést.

A szentatya, akin február 24-én hajtottak végre gégemetszést, azóta nem tudott megszólalni nyilvánosan, hogy március 13-án elhagyta a Gemelli klinikát. Legutóbb szerdán vallott kudarcot beszédkísérlete: csak némán tudott áldást osztani palotája ablakából a Szent Péter téren összegyűlt zarándokoknak.

Haláláig pápa marad

Bár a Kánonjogi Kódex lehetőséget ad rá, II. János Pál többször leszögezte, hogy haláláig fogja szolgálni "az egyházat és az egész emberiséget". Az egyházfő lemondását először 1996-ban, a párizsi érsek, Lustiger bíboros szorgalmazta mondván a súlyosodó Parkinson-kór miatt már nem tudja ellátni feladatait. A Vatikán vezetése, miután a kérdés februárban ismét felvetődött, úgy foglalt állást, hogy a döntést a pápa lelkiismeretére kell bízni.

A már hetek óta az élet és a halál között lebegő egyházfő magatartása jól illusztrálja, hogy a Vatikán miért ítélte el az évek óta kómában fekvő Terri Schiavo halálba segítését lehetővé tevő bírói határozatot, a floridai bíróságot egyenesen hóhéroknak nevezve.

Utódlási kérdések

A pápa bizonytalan egészségi állapota miatt már évek óta folynak a találgatások, ki követi majd II. János Pált a trónon. A következő egyházfőt százhúsz, 80 év alatti bíborosból álló testület választja majd ki titkos ülésen, saját tagjai közül. Az eredményes döntéshez a szavazók kétharmadának egyet kell értenie a jelölt személyében.

Elemzők szerint két fontos kérdés merülhet majd fel a pápa utódlásával kapcsolatban: a hagyományokhoz hűen Európa, sőt méginkább Olaszország adja-e az új pápát, vagy igazodva a katolikus hívők megváltozott arányaihoz Afrika, Dél-Amerika vagy esetleg Ázsia egyházi vezetőiből választják ki az utódot.

Ugyancsak kérdéses, hogy egy, a II. János Pálhoz hasonló konzervatív nézeteket valló utód nyeri-e el a pápaválasztó konklávé támogatását, vagy győz a liberális szárny. (Bővebben >>>)