Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Nem ütötték ezüstkalapáccsal a pápa fejét

2005.04.04. 09:22
A pápa temetéséről egyeztetnek hétfőn Rómában a katolikus egyház vezetői. II. János Pál végső nyughelyét csak a végrendelet felbontása után lehet megismerni. Megkezdődött az utódlási harc, az egyház konzervatív szárnya gyors szentté avatással kísérelheti meg bebetonozni az elhunyt egyházfő dogmatikus hitelveit.

A hagyományoktól eltérően nem egy ezüstkalapáccsal, hanem elektro-kardiográffal állapították meg a pápa halálát, írja a Guardian. A halál beálltát már a hagyományoknak megfelelően a pápai udvartartás kamarása, Eduardo Martines Somalo bíboros állapította meg. Az egyházfőt vasárnap az apostoli palotában ravatalozták fel, hétfőn azonban már átszállítják a Szent Péter bazilikába. A Szent Péter téren máris több tízezren várakoznak arra, hogy leróhassák kegyeletüket az elhunyt egyházfő előtt.
A pápa halálának okairól bővebben>>

Még nem tudni, hova temetik

A pápa halála után udvartartása - melynek tagjai ugyan II. János Pál halálával elvesztették funkciójukat, az új pápa megválasztásáig azonban ügyvivőként tovább szolgálnak - és a vezető bíborosok egyeztetést kezdeményeznek a pápa temetéséről. Mivel a kánonjog nem rendelkezik a pápák végső nyughelyéről, ez ügyben a pápa egyelőre nem ismert végrendelete lesz a döntő. Egyes hírek szerint az egyházfő végakaratában megváltoztatta korábbi elhatározását, és mégsem szülővárosát, Wadovicét, hanem Rómát nevezte meg temetése helyeként.

Előzetes várakozások szerint II. János Pált pénteken vagy szombaton temethetik el. Amennyiben a temetés pénteken lesz, időpontja ütközhet Károly brit trónörökös és Camilla Parker Bowles esküvőjével. A brit királyi család sajtószolgálata, a Clarence House közleménye szerint az esküvőt a pápa temetése ellenére sem halasztanák el.

Pápaválasztás két hét múlva

Összegyűltek Rómában a pápaválasztó bíborosok is. A konklávé száztizenhét tagja a hagyományoknak megfelelően előbb kilenc napos gyásszal emlékezik az egyházfőre, ezt követően kezdenek csak egyeztetésbe a pápaválasztás menetéről. A kánonjog szerint a konklávé leghamarabb a pápa halálát követően két héttel veheti kezdetét.

A pápa halálának kapcsán a világ szinte összes politikai vezetője és közéleti személyisége is megnyilvánult. A legmeglepőbb kondolencia talán Fidel Castróé, a kommunista diktátor nagy humanistaként emlékezett a pápára. Kubában háromnapos gyásszal emlékeznek az egyházfőre. Bono Vox, a U2 világpolitikai kérdésekben gyakorta megnyilvánuló frontembere a történelem első "funky pápájaként" emlékezett II. János Pálra.

Máris szentként tisztelik

Angelo Sodano bíboros, a Vatikán miniszterelnökének vasárnapi szentmiséjében a pápáról való megemlékezés már az öröklési harc előszele is volt. Sodanó a nagy jelzővel illette II. János Pált, ez az eddig regnáló 264 pápa közül mindössze három, a halála után szentté nyilvánított főpapnak járt ki. Ez a szakértők szerint azt jelzi, hogy a katolikus egyház konzervatív szárnya a pápa szentté avatásának gyorsításával akarja dogmaként rögzíteni II. János Pál hitelvi kérdésekben meglehetősen konzervatív álláspontját.

Bővebben pápaválasztás módjáról és a választás esélyeseiről

A szentté avatással a CNN és a Gallup közös felmérése szerint az amerikai katolikusok kétharmada egyetértene. Az amerikai katolikusok 98 százaléka tartotta jó embernek az elhunyt főpapot.